Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneŚwiąteczne menu z karpiem na miodzie

Świąteczne menu z karpiem na miodzie

Wszyscy z niecierpliwością czekamy na Święta Bożego Narodzenia. Nasi sąsiedzi w Czechach tradycyjnie na kolację wigilijną podają zupę rybną, smażony karp i sałatkę majonezową, jednak w tym roku proponujemy nowoczesną wersję Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z karpia. Ta ryba słodkowodna zasługuje na więcej przepisów, które podniosą ją do rangi pysznego dania odpowiedniego nie tylko na Boże Narodzenie. Czy kiedykolwiek próbowałeś tatara z karpia lub karpia opiekanego na miodzie? Jeśli nie, daj się skusić i wypróbuj przepisy stworzone z pomocą naszych produktów.
Zdjęcie przedstawia stół z białą zastawą, na której leżą dania: tatar z karpia, zupa krem z selera, karp na miodzie z sałatką ziemniaczaną i gruszka na winie.

Magiczny świąteczny stół, połowa sukcesu

Podczas Świąt Bożego Narodzenia dbamy nie tylko o menu, ale także o doznania kulinarne. Nakryj świątecznie stół i użyj stylowych naczyń. Do naszej nowocześniejszej wersji karpia wybraliśmy eleganckie talerze TAVERNE. Ta designerska linia zastawy stołowej wykonana jest z wysokiej jakości ceramiki z trwałym szkliwem. Dostępnych jest kilka rozmiarów talerzy, misek i kubków w dwóch kolorach, cream i mokka, które można ze sobą łączyć.

Przydadzą Ci się:

Na zdjęciu widać opieczone tosty z tatarem z karpia udekorowane kaparami.

Tatar z karpia zaskakuje swoją delikatnością

Popularność tatara wołowego sprawiła, że doczekał się on wielu ciekawych wariacji. Z naszym przepisem możesz przygotować wariant z karpia. Użyj wysokiej jakości noża, aby starannie pokroić składniki do delikatnej konsystencji. Blok do noży AZZA z 6 nożami oferuje prawdziwie luksusowe doświadczenie. Każdy z wytrzymałych noży jest wykuty z jednego gorącego kawałka japońskiej stali nierdzewnej. Ma wytrzymałe ostrze, idealną krawędź i ergonomiczną rękojeść wyposażoną w solidne nity.
Gęsta jasnożółta zupa z kostkami boczku i zeimniaków, w białej miseczce. Supa jest udekorowana natką pietruszki.

Kremowe zupy to prawdziwy hit

Kremowe zupy z warzyw korzeniowych lub grzybów są również doskonałym wyborem na świąteczny obiad. Krem z selera z ziemniakami i boczkiem jako chrupiącym dodatkiem jest niezwykle pyszny. Wystarczy podsmażyć boczek na patelni SteelCRAFT. Ta luksusowa patelnia wykonana z trójwarstwowej stali typu „sandwich”, ma nieprzywierającą powłokę odporną na działanie metalowych akcesoriów, a także nadaje się do zapiekania potraw w piekarniku. Docenisz również jej profesjonalny wygląd, dzięki czemu jest doskonałym wyborem dla wymagających klientów. Zerknij na nasz przepis na wspomniany wcześniej krem.
Jasnożółta zupa krem w czarnym garnku z powłoką nieprzywierającą.
Wysokiej jakości zestawu naczyń nie powinno zabraknąć w żadnym gospodarstwie domowym, zwłaszcza podczas przygotowywania świątecznego menu - odkryj zestaw PRESIDENT Stone! W garnkach można przygotowywać zupy, sosy, gotować lub dusić dodatki i inne potrawy. To nowoczesne naczynie ma niezwykle trwałą, nieprzywierającą powłokę i jest przystosowane do używania w piekarniku, a nie zaszkodzą mu nawet metalowe akcesoria kuchenne. Wszystko to podkreśla jego atrakcyjny wygląd o charakterze naturalnego nieoszlifowanego kamienia.
Kawałki karpia z orzechami włoskimi w głębokiej czarnej brytfannie.
Naczynia do pieczenia stały się ostatnio bardzo popularne. Jeśli chcesz serwować jedzenie bezpośrednio w nich, wybierz naprawdę atrakcyjne - na przykład solidne i trwałe naczynia do zapiekania GrandCHEF z nowoczesną reaktywną glazurą. Mają prosty, elegancki kształt, ciekawą czarną powłokę i mogą być używane we wszystkich rodzajach piekarników, ale także w lodówce czy zamrażarce. Ich odporność na temperaturę wynosi od -18 do +240°C, a do wyboru masz dwa rozmiary.
Karp z orzechami włoskimi polanymi miodem oraz lekka sałatka ziemniaczana na dużym białym talerzu.

Ciesz się karpiem w wersji „light”

Nie ma posiłku bez sztućców, nie wspominając już o uroczystych okazjach. Sztućce CLASSIC to strzał w dziesiątkę! Eleganckie opakowanie zawiera 24 sztuki w klasycznym, ponadczasowym wzornictwie z wykończeniem na wysoki połysk. Sztućce zostały wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej i mają precyzyjne, solidne wykończenie. Można ich używać na co dzień, ale sprawdzą się także przy specjalnych okazjach, takich jak Boże Narodzenie. Oczywiście nie może zabraknąć przepisu na karpia na miodzie i lekkiej sałatki.
Zabarwione na czerwono od wina gruszki z orzechami i kulkami lodów waniliowych.

Lekko „winne” owoce zamiast deseru

Na świątecznym stole można połączyć naczynia w wielu wzorach w podobnym, nie kłócącym się ze sobą designie. Nowoczesne talerze TAVERNE można zestawić z talerzami i miskami FANCY HOME Stones, które są wykonane z wysokiej jakości ceramiki. Wraz z miseczkami do serwowania i innymi produktami z tej linii inspirowane są kształtami kamieni lawowych. Nasz deser - gruszka na winie z orzechami i lodami waniliowymi - na tych talerzach wygląda wspaniale. Ta zastawa stołowa jest nie tylko piękna, ale także praktyczna - ma bardzo trwałe szkliwo i można ją myć w zmywarce.

Przydadzą się także:

Mamy też propozycje produktów, które pomogą przygotować klasyczne świąteczne menu:

Kawałki opieczonego łososia i karpia w panierce w ceramicznych naczyniach do zapiekania: kremowym i szarym.