Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyZupa selerowa z ziemniakami i boczkiem

Zupa selerowa z ziemniakami i boczkiem

Gęsta jasnożółta zupa z kostkami boczku i zeimniaków, w białej miseczce. Supa jest udekorowana natką pietruszki.

Przygotuj:

  • 350 g oczyszczonego selera
  • 300 g oczyszczonych ziemniaków
  • 200 g oczyszczonych łodyg selera
  • 2 cebule
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 40 ml oleju
  • 40 g masła
  • sól i pieprz
  • pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki
  • pokrojony w kostkę i podsmażony boczek
  • pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju i maśle, dopraw solą i pieprzem. Dodaj bulion warzywny i gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj na gładką masę. Podawaj z wkładką z ugotowanych ziemniaków i boczkiem usmażonym na patelni do uzyskania chrupkości. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Co będzie potrzebne: