Karp na miodzie i wiedeńska sałatka ziemniaczana

Przygotuj:
na filety z karpia na miodzie:- 8 filetów z karpia
- 80 g masła
- 8 łyżek miodu
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu Worcester
- 80 g orzechów włoskich
- sól i pieprz
- 1 kg ziemniaków sałatkowych
- 1 czerwona cebula
- 4 małe ogórki kiszone
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżka musztardy pełnotłustej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki zalewy z ogórków
- pietruszka o gładkich liściach
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj filety z karpia, osusz i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj roztopione masło z miodem, musztardą i sosem Worcestershire. Wetrzyj mieszankę w filety i umieść je w wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia. Następnie posyp posiekanymi orzechami, polej pozostałym sosem maślanym i przykryj folią. Po około 20 minutach pieczenia zdejmij folię, polej karpia niewielką ilością wody i piecz do uzyskania złotobrązowego koloru.
Ziemniaki w skórkach ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź je, a następnie obierz i pokrój w krążki, podobnie jak czerwoną cebulę. Wymieszaj wszystko w misce i stopniowo doprawiaj olejem, musztardą, solą i pieprzem. Dodaj ogórka do smaku, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki w skórkach ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź je, a następnie obierz i pokrój w krążki, podobnie jak czerwoną cebulę. Wymieszaj wszystko w misce i stopniowo doprawiaj olejem, musztardą, solą i pieprzem. Dodaj ogórka do smaku, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Co będzie potrzebne:
0












