Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyKarp na miodzie i wiedeńska sałatka ziemniaczana

Karp na miodzie i wiedeńska sałatka ziemniaczana

Karp z orzechami włoskimi polanymi miodem oraz lekka sałatka ziemniaczana na dużym białym talerzu.

Przygotuj:

na filety z karpia na miodzie:
  • 8 filetów z karpia
  • 80 g masła
  • 8 łyżek miodu
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 80 g orzechów włoskich
  • sól i pieprz
do wiedeńskiej sałatki ziemniaczanej:
  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 1 czerwona cebula
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżka musztardy pełnotłustej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki zalewy z ogórków
  • pietruszka o gładkich liściach

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj filety z karpia, osusz i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj roztopione masło z miodem, musztardą i sosem Worcestershire. Wetrzyj mieszankę w filety i umieść je w wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia. Następnie posyp posiekanymi orzechami, polej pozostałym sosem maślanym i przykryj folią. Po około 20 minutach pieczenia zdejmij folię, polej karpia niewielką ilością wody i piecz do uzyskania złotobrązowego koloru.

Ziemniaki w skórkach ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź je, a następnie obierz i pokrój w krążki, podobnie jak czerwoną cebulę. Wymieszaj wszystko w misce i stopniowo doprawiaj olejem, musztardą, solą i pieprzem. Dodaj ogórka do smaku, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Co będzie potrzebne: