Obraz na pasku powiadomień

Jak upiec mięso

Zapach, który przyciągnie do stołu

Poświęcając czas na przygotowanie dobrego, sycącego posiłku, nie zastanawiaj się zbyt długo i upiecz mięso. Może się to wydawać proste, ale pieczone mięso to przysmak, któremu mało kto się oprze. Pieczenie wydobywa jego smak i aromat. Co więcej, pieczenie jest jedną z najbardziej naturalnych i tradycyjnych form przygotowywania posiłków. Wystarczy dodać cebulę, czosnek, zioła lub warzywa do brytfanny, a wszyscy domownicy będą się zajadać. Pieczenie jest nieco delikatniejsze niż smażenie, a podczas gotowania mięsa w wodzie naturalny smak jest stopniowo tracony. Jak przygotować chrupiącą i aromatyczną pieczeń?
Metalowa forma z powłoką nieprzywierającą w kolorze antracytowym. W formie znajdują się dwie pieczone gicze jagnięce oraz warzywa: cebula, por, marchew, czosnek i gałązki rozmarynu. Obok formy leżą akcesoria do gotowania z tworzywa sztucznego w odcieniach szarości: warząchew, łopatka i łyżka.

Klasyczne pieczenie, dwustronne użycie

Brytfanny lub formy do pieczenia to absolutna klasyka, praktycznie każdy ma taką w domu. Ogromną zaletą jest to, że można z nich korzystać dwustronnie - piec w każdej części zestawu, a więc i w pokrywie.
Pieczony kurczak na jabłkach w szklanej pokrywie, czarna brytfanna jest widoczna w tle.
Popularnym produktem jest brytfanna PREMIUM z pokrywką, która jest odpowiednio głęboka i pojemna. Mięso można najpierw podsmażyć na kuchence, a następnie upiec w piekarniku. Ponadto przezroczysta pokrywa umożliwia stałe kontrolę podczas pieczenia. Szklana pokrywa jest żaroodporna i może być  używana również jako oddzielne naczynie do pieczenia, na przykład lasagne, deserów itp. Brytfanna posiada powłokę antyadhezyjną, dzięki czemu nie przywiera do potraw nawet w wysokich temperaturach.
Pieczony kurczak z warzywami w dolnej części okrągłej ceramicznej formy. Wnętrze formy ma kremowy kolor, z zewnątrz forma jest czerwona. W tle leży pokrywa tej formy w tych samych kolorach.
Okrągła ceramiczna forma na chleb DELÍCIA jest doskonała nie tylko do przygotowywania słodkich i wytrawnych wypieków, ale także do pieczenia mięsa. W głębokiej części, która służy jako pokrywa podczas pieczenia chleba, można upiec na przykład pysznego kurczaka z chrupiącą skórką lub aromatyczną pieczeń wieprzową. Ceramika o grubych ściankach doskonale akumuluje ciepło, idealnie przypiekając każdą potrawę. Posiada trwałą glazurę, a w zestawie znajduje się kilka przepisów.
Przyrumieniony kurczak na ruszcie w stalowej brytfannie. W tle widać stalową pokrywę tej byrtfanny, czerwoną kapustę w brązowej miseczce oraz cienkie naleśniki złożone w trójkąty na brązowym ceramicznym talerzyku.

Mamy świetny przepis na pieczoną gęś z kapustą i naleśnikami lokše. Ten oryginalny przepis pochodzi z miejscowości Grob na Słowacji. Ciesz się tą doskonale świąteczną jesienną potrawą.

Blacha i ruszt - duet idealny

Blachy do pieczenia to również bezpieczny wybór. Wysokiej jakości blacha do pieczenia z powłoką nieprzywierającą jest niezbędna w kuchni. Zaletą metalowych blach do pieczenia jest to, że szybko się nagrzewają i znacznie szybciej osiągają pożądaną temperaturę, oszczędzając energię i skracając czas pieczenia. Do wyboru są różne rodzaje - niskie, głębokie, płaskie, a nawet z szerokimi brzegami i dzióbkiem lub perforowane blachy do pieczenia. Z reguły blachy są uniwersalne do użytkowania w piekarnikach gazowych, elektrycznych i z termoobiegiem. Nie zapomnij o gamie oddzielnie sprzedawanych rusztów, takich jak ruszt do drobiu lub stojak na ryby.
Pieczony kurczak na ziołach i papryczkach leży na ruszcie w głębokiej czarnej formie z powłoką nieprzywierającą.
Głęboka brytfanna SAPHIR z rusztem ma idealny rozmiar do pieczenia drobiu lub innego rodzaju mięsa. Ta metalowa brytfanna ma również trwałą, nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu nic się nie przypali. Zawiera zdejmowany chromowany ruszt. Pod nim pozostaje miejsce na kapiący sos, a cyrkulacja gorącego powietrza pozwala na idealne przyrumienienie nawet od spodu, pieczeń nie przywiera do dna.
Mięsna pieczeń w głębokiej kwadratowej formie do pieczenia z rusztem i powłoką nieprzywierającą w kolorze antracytowym. Na jednym z uchwytów rusztu widnieje wygrawerowany napis tescoma.
Oferujemy również mniejszą blachę do pieczenia. Kwadratowa blacha do pieczenia DELÍCIA ma wymiary 24 x 24 cm i zawiera wyjmowany ruszt. Używaj jej do pieczenia potraw, które wymagają ciągłego polewania płynem. Blacha do pieczenia bez rusztu może być używana jako zwykłe naczynie do pieczenia, na przykład deserów, lasagne i innych słodkich oraz wytrawnych przysmaków. Nic do niej nie przywiera, ponieważ posiada antyadhezyjną powłokę.

Naczynia i brytfanne szklane, kamionkowe i w stylu wiejskim

Naczynia do zapiekania są bardzo nowoczesne i popularne. Oprócz doskonałych właściwości podczas pieczenia posiadają jeszcze jedną zaletę: bardzo dobrze prezentują się na stole. Zwykły dzień poza domem, uroczystość czy jedzenie na wynos? Można ich używać wszędzie i zrobić nimi świetne wrażenie. Wybierz spośród kamionkowych i szklanych naczyń do pieczenia lub kultowych czerownych naczyń w stylu wiejskim.
Beżowe ceramiczne prostokątne naczynie do zapiekania wypełnione kapustą zapiekaną z mięsiem i ryżem, całe danie przykryte jest warstwą śmietany posypanej świeżym koperkiem. W naczyniu brakuje około jednej trzeciej dania, w miejscu brakującego kawałka leży metalowa łopatka. W tle widać trzy inne ceramiczne naczynia do zapiekania włożone jedno w drugie: szare, czerwone i kremowe.
Stylowe kamionkowe naczynia DELICIA można kupić w 4 rozmiarach w 3 różnych kolorach. Dzięki prostemu kształtowi i wysokiej jakości użytej glazury, naczynia te nadają się nie tylko do pieczenia, zapiekania i przechowywania żywności, ale także do serwowania jej bezpośrednio na stole. Zaprojektowaliśmy je tak, aby można je było przechowywać jedno w drugim, co pozwala zaoszczędzić dużo miejsca. Czy znasz przepis na kapustę po koloszwarsku?
Naczynia do zapiekania GUSTO
Jeśli szukasz klasycznego białego naczynia do zapiekania, kup prostokątne naczynie GUSTO. Jest ono wykonana z wysokiej jakości ceramiki i może wytrzymać temperatury od -18 do +240°C. Naczynie jest dostępne w 3 rozmiarach i nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek, w tym do mikrofalówki, a także użytkowania w lodówce, zamrażarce i można je myć w zmywarce.
Mięsna rolada z farszem na warzywach w szklanej brytafnnie. Obok leży szklana pokrywa tej brytfanny, w niej także znajduje się rolada.
Szklane naczynia do zapiekania są nadal bardzo popularne. Szkło jest materiałem neutralnym i nie reaguje z kwaśnymi, słonymi lub innymi wyrazistymi substancjami. Szklane naczynia do zapiekania GrandCHEF są dostępne w kształtach prostokątnych, okrągłych i owalnych. Mają dwie świetne cechy - żaroodporne silikonowe nóżki, które służą jako ochrona przed ciepłem, natychmiast po wyjęciu naczynia do pieczenia można bezpiecznie umieścić je na blacie bez użycia maty. Drugą cechą są wycięte przestronne uchwyty zapewniające bezpieczne i wygodne użytkowanie.
Czerwone garnki z pokrywkami w wiejskim stylu. Wewnątrz garnków znajduje się czarna powłoka nieprzywierająca. Na zdjęciu jest również patelnia z tej serii, która posiada czarne zdejmowane uchwyty. W patelni znajdują się kolorowe zapiekane warzywa w plasterkach.
Jeśli lubisz naczynia w stylu wiejskim, przyjrzyj się stylowym garnkom i brytfannie BORDEAUX. Wyglądają tradycyjnie i swojsko, a jednocześnie spełniają wszystkie wymagania typowe dla nowoczesnych naczyń kuchennych. Posiadają dno indukcyjne ze stali nierdzewnej, wysokiej jakości powłokę antyadhezyjną, bezpieczne uchwyty wykonane z żaroodpornego silikonu oraz wypukłości po wewnętrznej stronie pokrywy, dzięki którym skroplona para wodna może ściekać z powrotem do garnka. Możesz wybierać spośród pojedynczych garnków i brytfanny lub złożyć z nich zestaw. Naczynia te można również myć w zmywarce.
Na środku stoi wino w ciemnej butelce, na którą nałożony jest czerowny korkociąg z dźwignią. Wokół butelki znajdują się różne akcesoria sommelierskie, większość w kolorze czerownym ze stalowymi elementami. Po prawej stoją też dwa kieliszki z kolorowymi elementami na nóżkach, które ułatwiają rozróżnienie.

Łączenie z winem

Łączenie mięsa z winem to przydatna umiejętność, która może sprawić, że zwykły posiłek stanie się doznaniem dla smakoszy. Uproszczona zasada brzmi: kolor mięsa = kolor wina. Czerwone do czerwonego, białe do jasnego, a białe lub różowe wino do ryb. Zanim zaczniesz odkrywać te zasady i zalecenia, które podkreślą ostateczne wrażenie Twojego posiłku, upewnij się, że masz przygotowane domowe akcesoria dla sommelierów.

Jakie produkty do wina mogą Ci się przydać?

Może Cię zainteresować:

Jak marynować mięso przed pieczeniem, aby smak był naprawdę intensywny?
  • Im dłużej marynujesz mięso przed pieczeniem, tym bardziej aromatyczne ono będzie. Pozwoli to przyprawom, ziołom lub innym marynatom wniknąć głębiej w mięso. Zgrzewarka próżniowa jest doskonałym pomocnikiem. Zgrzewanie próżniowe to metoda, która polega na odsysaniu nadmiaru powietrza z opakowania, w którym znajduje się żywność. Ponadto wydłuża to okres przydatności do spożycia.
Jak utrzymać odpowiednią temperaturę pieczonego mięsa?
  • Nie zgaduj, postaw na pewność! Cyfrowy termometr do piekarnika pomoże Ci to zrobić, zapewniając idealny stopień wysmażenia. Został wyposażony w żaroodporną sondę, którą wkłada się do mięsa przed włożeniem go do piekarnika, a następnie emituje ona sygnał dźwiękowy wskazujący, że mięso jest upieczone w żądanym stopniu.

Jeśli lubisz dziczyznę, sprawdź więcej naszych ciekawych przepisów:

Ochutnejte zvěřinové speciality - obrázek