DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyChrupiąca pieczona gęś, duszona czerwona kapusta i naleśniki lokše

Chrupiąca pieczona gęś, duszona czerwona kapusta i naleśniki lokše

Przepisy
4.10.2023
Brytfanna z pokrywą EXCLUSIVE 36x24cm

Chrupiąca pieczona gęś - tradycyjny słowacki przepis 

  • gęś (najlepiej z domowej hodowli, waga 3,5 - 4 kg)
  • 2 małe garści soli (lub do smaku)
  • mleko
  • 300 ml wody do podlewania 
Gęś przygotuj wieczór wcześniej, porządnie posól ją z zewnątrz i od środka. Włóż ją do brytfanny i odłóż na całą noc do lodówki. Bezpośrednio przed pieczeniem podlej gęś około 300 ml wody. Ilość wody zależy też od wielkości gęsi. Skórkę natrzyj z wierzchu mlekiem, które utworzy glazurę i nada gęsi złotą barwę. Tak przygotowaną w brytfannie włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 150 - 180°C i piecz bez pokrywy przez około 2 godziny. Następnie odlej z niej sos z tłuszczem i piecz przez kolejnych 45 minut do momentu, aż skórka osiągnie złotą barwę.

Duszona czerwona kapusta

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • olej
  • 2 łyżki stołowe octu
  • 4 łyżki stołowe cukru kryształ
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz
Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmażaj na oleju, aż się zeszkli. Dodaj cukier i ciągle mieszając skarmelizuj go. Dodaj czerwoną kapustę pokrojoną w paski, kminek, sól i pieprz, delikatnie podlej wodą i duś pod pokrywką przez około 15 minut. Następnie odkryj garnek i pozwól odparować nadmiarowi wody na małym ogniu. Dopraw kapustę octem oraz solą i pieprzem do smaku.

Loksze

składniki na 12 – 14 lokszy
  • 700 g ziemniaków
  • 210 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki soli
Ugotuj ziemniaki w mundurkach i pozostaw je do ostygnięcia. Obierz je i zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Powierzchnię roboczą posyp mąką, dodaj starte ziemniaki, sól i wyrób ciasto. Zagniataj szybko, jeśli ciasto będzie się lepić, dodaj trochę mąki. Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na 12 identycznych kawałków. Z nich uformuj większe placuszki i rozwałkuj na loksze (cienkie placki). Opiekaj je na sucho na patelni z każdej strony, aż powstaną na nich plamy. Gotowe loksze posmaruj gęsim lub kaczym smalcem.

Inne gadżety, które mogą się przydać: