DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Uczta z dziczyzny

Przepisy
19.10.2023
Nie każdy ma szczęście mieć w rodzinie myśliwego, dlatego większość z nas musi polować w supermarketach. Schłodzone świeże mięso można zamówić na przykład w sklepie internetowym. Mięso z dziczyzny (sarna, jeleń, daniel, muflon, kozica, dzik), ptactwa łownego (bażant, kaczka, kuropatwa, przepiórka, perliczka, gołąb) i zajęcy (w tym królik) zostanie wysłane bezpośrednio do domu w specjalnym opakowaniu chłodniczym i można rozpocząć ucztę.
 

Specjały z dziczyzny gotowe w godzinę

W przypadku tak pysznego i specyficznego mięsa, jakim jest dziczyzna, z pewnością pożądane jest zachowanie maksimum naturalnego smaku. Właśnie dlatego szybkowar jest idealny do przygotowywania dziczyzny bez pozbawiania jej smaku. Gotowanie w szybkowarze jest szybkie, co jest ważne nie tylko dla uzyskanego smaku, ale także dla zachowania ważnych składników odżywczych zawartych w dziczyźnie i innych produktach spożywczych. Dzięki szybkowarowi ULTIMA+ wystarczy włożyć składniki do pojemnika, założyć pokrywkę, ustawić idealne ciśnienie, włączyć szybkowar i w ciągu godziny mieć na stole wspaniały obiad. Wypróbuj przepisy naszego szefa kuchni Pavla Šnajdry:
Dziczyzna na grzybach - obrazek

Dziczyzna na grzybach

 
Potrzebne będą:
  • 1 kg łopatki z jelenia
  • 300 g grzybów leśnych
  • 300 ml bulionu lub wody
  • 150 g cebuli
  • 150 g marchwi
  • 150 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 2 dcl czerwonego wina
  • skórka z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • tymianek cytrynowy, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie do smaku
  • ocet do smaku
Oczyszczone mięso pokrój w kostkę 2 × 2 cm. Podsmaż na smalcu na złoty kolor grubo pokrojone warzywa i cebulę. Dodaj mięso, wszystkie przyprawy, sól, pieprz i podsmaż ze wszystkich stron. Wlej wino i gotuj przez około 5 minut, aby odparować alkohol. Dodaj ocet, skórkę z cytryny i bulion lub wodę. Gotuj w szybkowarze przez 50 minut. Wyjmij miękkie mięso i odstaw na bok. Podsmaż grzyby na smalcu, dopraw solą i pieprzem. Przecedź sos z szybkowaru przez sito do garnka z grzybami, doprowadź do wrzenia i dopraw.
Noga zająca w białym winie z kwaśną śmietaną - obrazek

Noga zająca w białym winie z kwaśną śmietaną

 
Potrzebne będą:
  • 4 nogi zająca
  • 200 ml białego wina
  • 150 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • słonina
  • cukier i ocet do smaku
  • sól, pieprz
  • jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon
  • dżem malinowy
Nogi nakłuj, dopraw solą i pieprzem i obsmaż na tłuszczu w szybkowarze. Następnie wyjmij i odstaw na bok. Do wywaru mięsnego wrzuć pokrojone w kostkę warzywa i usmaż na złoty kolor. Włóż mięso z powrotem do garnka, wlej wino i poczekaj, aż alkohol się odparuje (około 5 minut). Dodaj wszystkie przyprawy i duś w szybkowarze do miękkości, około 30 minut. Wyjmij miękkie mięso, przecedź sos (który można zagęścić zasmażką) przez drobny durszlak, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę, podawaj z dżemem malinowym.
Łopatka z daniela z sosem z dzikiej róży - obrazek

Łopatka z daniela z sosem z dzikiej róży

 
Potrzebne będą:
  • 1 kg łopatki z daniela
  • 200 g konfitury z dzikiej róży
  • 200 ml czerwonego wina
  • 150 g marchwi
  • 150 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 2 cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • sól, pieprz
  • jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie
  • świeża pietruszka do dekoracji
Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki. Posól i popieprz mięso, drobno posiekaj cebulę i warzywa. Podsmaż mięso na smalcu i odstaw na bok. Dodaj warzywa i cebulę do garnka i smaż na złoty kolor. Dodaj cukier i pozwól mu się skarmelizować. Dodaj ocet do smażonych warzyw i poczekaj, aż odparuje. Dodaj konfiturę z dzikiej róży, przyprawy i zioła. Następnie dodaj pieczone mięso, zalej winem i uzupełnij wodą tak, aby było zanurzone. Gotuj przez około 50 minut do miękkości, a następnie wyjmij mięso i odstaw na bok. Wymieszaj przygotowany wcześniej bulion z sosem, gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut i przecedź przez drobne sito. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj mięso pokrojone w plastry z knedlikiem karlowarskim.

 

Knedlik karlowarski

 
  • 130 ml mleka
  • 110 g mąki gruboziarnistej
  • 1 bułka pokrojona w kostkę
  • 30 g suszonej szynki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Mąkę, sól, pieprz, żółtko, mleko, szynkę i pietruszkę wymieszaj, białko ubij na sztywną pianę, dodaj bułkę, wymieszaj i wyrób ciasto. Natłuszczoną formę wypełnij ciastem i gotuj w wodzie przez 30 minut.