Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyZapiekana kapusta po koloszwarsku

Zapiekana kapusta po koloszwarsku

Beżowe ceramiczne prostokątne naczynie do zapiekania wypełnione kapustą zapiekaną z mięsiem i ryżem, całe danie przykryte jest warstwą śmietany posypanej świeżym koperkiem. W naczyniu brakuje około jednej trzeciej dania, w miejscu brakującego kawałka leży metalowa łopatka.

Przygotuj:

  • 1,2 kg mieszanki mielonej wołowiny i wieprzowiny
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g ryżu
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 200 g kiełbasy
  • 60 ml smalcu
  • 10 g mielonej słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżkę mąki
  • 100 ml wody
  • szczyptę kminku, cząbru, soli i pieprzu
  • cukier do smaku
  • świeżą pietruszkę lub koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu z pokrojoną kiełbasą. Dodaj mięso mielone z papryką, dobrze podsmaż. Dodaj starty czosnek, oprósz mąką, dopraw cząbrem, solą i pieprzem. Duś do miękkości. Kapustę kiszoną opłukaj, dopraw kminkiem i duć w wodzie, w osobnym rondelku przez około 10 minut. Możesz dodać cukier do smaku. Wymieszaj kapustę z wcześniej ugotowanym ryżem. Ułóż warstwę ryżu i kapusty w naczyniu do pieczenia, warstwę mięsa, a następnie warstwę ryżu i kapusty. Posmaruj wierzch kwaśną śmietaną i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45 minut. Odstaw na chwilę po upieczeniu. Podawaj posypane natką pietruszki lub koperkiem.

Co Ci się przyda: