Zapiekana kapusta po koloszwarsku

Przygotuj:
- 1,2 kg mieszanki mielonej wołowiny i wieprzowiny
- 1 kg kapusty kiszonej
- 400 g ryżu
- 400 g kwaśnej śmietany
- 200 g kiełbasy
- 60 ml smalcu
- 10 g mielonej słodkiej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżkę mąki
- 100 ml wody
- szczyptę kminku, cząbru, soli i pieprzu
- cukier do smaku
- świeżą pietruszkę lub koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu z pokrojoną kiełbasą. Dodaj mięso mielone z papryką, dobrze podsmaż. Dodaj starty czosnek, oprósz mąką, dopraw cząbrem, solą i pieprzem. Duś do miękkości. Kapustę kiszoną opłukaj, dopraw kminkiem i duć w wodzie, w osobnym rondelku przez około 10 minut. Możesz dodać cukier do smaku. Wymieszaj kapustę z wcześniej ugotowanym ryżem. Ułóż warstwę ryżu i kapusty w naczyniu do pieczenia, warstwę mięsa, a następnie warstwę ryżu i kapusty. Posmaruj wierzch kwaśną śmietaną i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45 minut. Odstaw na chwilę po upieczeniu. Podawaj posypane natką pietruszki lub koperkiem.
Co Ci się przyda:
0












