Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneWarzywa korzeniowe, królowie (nie tylko) zup i sosów

Warzywa korzeniowe, królowie (nie tylko) zup i sosów

Warzywa korzeniowe to całoroczni partnerzy w kuchni. Są dosłownie zakorzenione w polskiej kuchni, ale czują się jako w domu także w wielu zagranicznych kuchniach. Świetnie smakują gotowane, są również pyszne pieczone, a niektóre rodzaje smakują wyśmienicie także na surowo, nie wspominając o ich korzystnym wpływie na zdrowie. Co dobrego można przygotować z warzyw korzeniowych?
 
 

Nie sprawiają problemu na blasze

Proste sposoby na przygotowywanie żywności często najlepsze - dotyczy to również pieczonych warzyw. Oczyść je, posiekaj, skrop oliwą, dodaj zioła i włóż do piekarnika. Użyj dowolnej z naszych blach do pieczenia lub wypróbuj nową blachę z rusztem DELÍCIA. Z rusztem w blasze do pieczenia można potrawy wymagające stałego podlewania wodą, bez rusztu posłuży jako zwykła blacha do pieczenia. Przepyszne przysmaki z pieczonych warzyw podawaj w kolorowych naczyniach FRESCO.
 
Zupy krem są bardzo popularne. Spróbuj na przykład kremu z selera z jabłkami według naszego przepisu. Po ugotowaniu zupy podawaj ją w talerzach SIENA. Naczynia SIENA posiadają wysokiej jakości trwałe szkliwo, są wykonane ręcznie, a każdy egzemplarz jest jedyny w swoim rodzaju. Są odpowiednie do użytkowania na co dzień i od święta.
Nie ma posiłku bez sztućców. Zestaw sztućców CLASSIC składa się z 24 elementów o klasycznym, ponadczasowym wzornictwie z wykończeniem na wysoki połysk i został wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Podczas serwowania niedzielnego obiadu, takiego jak polędwiczki w sosie, na który mamy pyszny przepis, sztućce CLASSIC zapewnią doskonałe doznania kulinarne.
 

Co jeszcze może Ci się przydać?

 
 

Najzdrowsze są na surowo

Warzywa są najzdrowsze na surowo. Niektóre rodzaje są trudniejsze do strawienia, ale często wystarczy tylko odpowiednie przygotowanie, takie jak pokrojenie ich do odpowiedniego kształtu i grubości. Z pomocą krajalnicy HANDY jest to dziecinnie proste. Posiada ona stabilną podstawę i przesuwny pojemnik na warzywa z redukcją oraz uchwytem bezpieczeństwa. Grubość plasterków można regulować za pomocą pokrętła w 9 stopniach. Krajalnica pokroi proste i falowane plasterki oraz małe i duże frytki.
 
Czy wiesz, że z marchewki można zrobić na przykład tatar? Nasza warzywna wersja przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Uformuj go na talerzu za pomocą foremek do formowania dań GrandCHEF wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Możesz również użyć tego poręcznego pomocnika do formowania ryżu, warzywnych dodatków czy deserów.
Dobrą sałatkę podaj na klasycznym talerzu - każdy ma w domu biały lub kremowy. Nasze talerze CREMA mają prosty elegancki kształt, bez zbędnych zagięć i zdobień. Mają delikatny kremowy kolor i zostały wykonane z wysokiej jakości porcelany. Ponadto, są odpowiednie do podgrzewania w kuchence mikrofalowej i można je myć w zmywarce.
 

Co jeszcze polecamy:

 
 

Słodziutka marchew doskonała również do deserów

Ciasto marchewkowe znajdziesz w dobrych cukierniach i możesz być zaskoczony, że możesz je zrobić również w domu. Idealny pomocnik w pieczeniu to robot kuchenny PRESIDENT, z naszym przepisem to pewny sukces. Każde ciasto będzie dobrze wyglądać na tacy, najlepiej porcelanowej. Nasza ma ponadczasowy design, a okrągła pokrywa DELÍCIA pasuje do niej idealnie.
 
Ciasta marchewkowe lub kieszonki z nadzieniem są również dobrze znane i lubiane. Użyj foremki DELÍCIA do wiatraczków i kieszonek, aby je upiec. Jeden pomocnik pozwoli wyczarować dwa kształty i cieszyć się słodkimi przysmakami z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Foremka do ciastek została wykonana z wytrzymałego tworzywa sztucznego i można ją myć w zmywarce.
Najszybszym sposobem na dostarczenie sobie dawki witamin z wybranych warzyw korzeniowych jest przygotowanie smoothie. Pyszny, sycący napój można przygotować za pomocą miksera stołowego lub mikser do smoothie, a najestetyczniej podać go w szklankach, na przykład w przezroczystych szklankach myDRINK Style o prostym, eleganckim kształcie. Oprócz napojów możesz w nich podać również desery!
 

I parę sprawdzonych produktów na koniec:

Warzywa korzeniowe można przygotować w garnku lub piekarniku

Jeśli często gotujesz, nie tylko warzywa korzeniowe, w Twoim domu nie powinno zabraknąć wysokiej jakości garnków i rondelków. Najlepiej kupić od razu cały zestaw. Wybierz materiał i właściwości, które najbardziej Ci odpowiadają. Do popularnych zestawów należy Zestaw garnków BRAVA. Jest on wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, garnki posiadają wielowarstwowe dno, ergonomiczne uchwyty i pokrywki ze stali nierdzewnej.

Może Cię również zainteresować:

Jak prawidłowo przechowywać warzywa korzeniowe?
  • Zebrane warzywa oczyść z części nadziemnych, aby nie zwiędły zbyt szybko. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Oczywiście obowiązuje ogólna zasada, że im szybciej je przetworzysz, tym lepiej.
Jakie są inne możliwości przetwarzania warzyw korzeniowych?
  • Warzywa korzeniowe można wekować, suszyć lub kisić. Warzywa wstępnie ugotowane można również zamrozić i później wykorzystać np. do zup, sosów i tym podobnych. Świetną metodą jest również pakowanie próżniowe. Istnieje naprawdę wiele sposobów przechowywania warzyw.

Czy masz w domu odpowiednie akcesoria do łatwego przetwarzania warzyw?