Sos do polędwiczek z zupowaru

Będziesz potrzebować:
- 500 ml bulionu (wołowego, drobiowego lub warzywnego)
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 g marchwi
- 100 g pietruszki
- 50 g selera
- 50 ml białego wina
- 5 łyżek jasnej zasmażki (instant)
- 2 łyżki cukru do smaku
- 1 łyżeczka pełnotłustej musztardy
- 1 cebula
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka octu
- tymianek do smaku
- sól
- żurawina i cytryna
Sposób przygotowania:
Pokrój warzywa w drobną kostkę za pomocą krajalnicy HANDY i umieść w garnku do zupy. Dodaj bulion, przyprawy, przegotowane wino i ustaw program na OMACHE na 15 minut. Po 10 minutach otwórz pokrywę, usuń przyprawy i dodaj zasmażkę granulowaną, zamknij pokrywę i pozwól programowi się zakończyć. Ponownie otworzyć pokrywę, dodać śmietanę, doprawić musztardą, cukrem, solą, gotowanym octem, zamknij wieczkiem i krótko wymieszaj za pomocą programu PULSE. Podawaj z ulubionym mięsem (wołowiną, królikiem itp.), knedlikami, plasterkiem cytryny i żurawiną.
Będziesz potrzebować:
0












