Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneBożonarodzeniowe wypieki: najsłodsza świąteczna tradycja

Bożonarodzeniowe wypieki: najsłodsza świąteczna tradycja

Wypieki i Święta Bożego Narodzenia idą w parze zupełnie tak, jak przystrojona choinka i światełka. Zapach i słodki smak drobnych wypieków mają magiczną moc przenoszenia nas do beztroskich chwil śmiechu i radości podczas wspólnego pieczenia. Wybierz najlepszych adwentowych pomocników - w domu i w TESCOMIE.
 
 

Magiczne chwile podczas pieczenia

Przez całe życie lubimy wracać do przepisów naszych babć i wspomnień małych rączek pomagających wałkować ciasto. Nasze wykrawacze z tworzywa sztucznego są całkowicie bezpieczne nawet dla dzieci. Rodzice docenią łatwość mycia w zmywarce, a w przypadku dużego zestawu - krążek do przechowywania, dzięki któremu za rok znajdziesz je wszystkie w jednym miejscu.
 
Lubimy wykrawacze, dlatego znajdziesz wśród nich zarówno klasyczne metalowe, jak i łatwe w czyszczeniu modele z tworzywa sztucznego. Wybierz motywy, które lubisz i upiecz oryginalne słodkości. Możesz użyć zarówno klasycznych woreczków do zdobienia, jak i wyjątkowego pisaka zdobiącego, aby z łatwością wyczarować nawet drobne detale.
Jak trudno jest zrobić całą blachę idealnych ciasteczek z rozwałkowanego płatu ciasta? To proste. Wypróbuj wykrawacze do ciastek połączone z pieczątką. Wycinasz kształt z rozwałkowanego arkusza ciasta, a następnie odciskasz na nim wzór. Podoba Ci się? W takim razie pokochasz też pieczątki do ciastek.
 

Co jeszcze może Ci się przydać?

 
 

Masz ochotę na pszczele ule?

Tych klasycznych słodyczy nie może zabraknąć na świątecznym stole! Dzięki sprytnej foremce przygotowanie uli pójdzie Ci raz-dwa zarówno według klasycznego przepisu, jak i naszego nowego przepisu na pistacjowe i pierniczkowe ule. Stojaka można używać zarówno do napełniania uli kremem, jak i do odstawiania ich po nadzeiewaniu. A jeśli jeden poziom to za mało, ustaw je jeden na drugim.
 
Dzięki szablonowi możesz błyskawicznie uformować jednolite wianuszki, rogaliki i beziki. Umieść go pod papierem do pieczenia i użyj woreczka do zdobienia, aby nanieść ciasto i przygotować słodkości zgodnie z konturami. Chcesz, aby bezy rozpływały się w ustach? W takim razie koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Dokładność to podstawa. Sztuka cukiernicza to nie alchemia, ale umiejętności i precyzja. Cyfrowa waga kuchenna posiada funkcję stopniowego ważenia oraz misę o pojemności 2,5 litra, która jest idealna również do przenoszenia żywności.
 

Co jeszcze ułatwi Ci pieczenie:

 
 

Właściwe miejsce dla wszystkich słodkości

A który słodki wypiek idealnie opisuje Boże Narodzenie? Kruche ciasteczka, klasyk znany na całym świecie. Jeden podstawowy rodzaj ciasta można wykorzystać do przygotowywania kilku rodzajów słodkości. Zamiast dżemu możesz użyć na przykład kremu karmelowego, który jest łatwiejszy do zrobienia niż myślisz. Wyeksponuj słodkości na porcelanowej paterze, gdzie będą się pięknie prezentować.
 
Czekoladowe rogaliki z kruchego ciasta na białym porcelanowym talerzu we wzór złotych gwiazdek.
Nie tylko kruche ciasteczka, ale również rogaliki waniliowe udoskonalą każde świąteczne spotkanie. Można je rozwałkować i uformować ręcznie, ale można też ułatwić sobie pracę i użyć silikonowej formy, która piecze szybko, równomiernie i bez przypalania. Jest także odpowiednia do mycia w zmywarce.
Drobne, kruche ciasteczka orzeszki z ciemnego i jasnego ciasta przełożone kremem leżą na szarym ceramicznym talerzu.
Boże Narodzenie? Najlepszy czas na słodkie orzeszki. A w tym roku nawet 30 orzeszków dla Ciebie, w dodatku z jednej silikonowej formy. Elastyczna forma nie przypala się i nie trzeba jej natłuszczać. Można w niej upiec małe, zgrabne orzeszki z ciasta orzechowego korzystając z naszego przepisu.
 

I parę sprawdzonych produktów na zakończenie: