Pistacjowe ule
Zrób wrażenie na gościach dzięki zielonym ulom. Przyciągają wzrok, świetnie smakują i mają jedną wielką zaletę: możesz je przygotować z resztek wypieków. Do ciasta można użyć nieudanych lub połamanych kruchych ciasteczek.

Przepis na około 35 sztuk
Składniki na ule:
- 270 g kruchego ciasta
- 100 g cukru pudru + do wysypania foremek
- 70 g miękkiego masła
- 50 g gotowej pasty pistacjowej
- 40 g rozdrobnionych pistacji
- 1 łyżka mleka
Na nadzienie:
- 75 g masła
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżki likieru jajecznego
- 1 łyżeczka pasty pistacjowej + do posmarowania uli
- rozdrobnione pistacje do posypania uli
Kruche ciasto rozmiksuj z cukrem aż do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaj miękkie masło, pastę pistacjową, mleko oraz pistacje rozdrobnione w moździerzu. Wyrób ciasto i umieść je na godzinę w lodówce do schłodzenia. Formuj ule przy pomocy foremki wysypanej cukrem pudrem, odłóż na stojak i pozostaw do schłodzenia. Wszystkie składniki na nadzienie zmieszaj i przygotuj gładki krem. Za pomocą woreczka do zdobienia napełnij ule i zamknij je kółeczkiem kruchego ciasta. Pozostaw do schłodzenia, następnie posmaruj ule pistacjową pastą i posyp rozdrobnionymi pistacjami.
Co Ci się przyda:
0












