Kruche orzeszki

Składniki na jasne orzeszki:
(składniki na ok. 100 całych orzeszków)- 165 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 70 g mielonych orzechów
- 1 małe jajko
Wszystkie składniki wymieszaj i przygotuj gładkie ciasto. Pozostaw na co najmniej 2 godziny do schłodzenia w lodówce. Wysmarowane masłem foremki napełnij do koło połowy ciastem i piecz przez około 8 minut w temperaturze 180˚C.
Składniki na ciemne orzeszki:
(składniki na ok. 100 całych orzeszków)- 155 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 70 g mielonych orzechów
- 10 g kakao
- 1 małe jajko
Wszystkie składniki wymieszaj i przygotuj gładkie ciasto. Pozostaw na co najmniej 2 godziny do schłodzenia w lodówce. Wysmarowane masłem foremki napełnij do koło połowy ciastem i piecz przez około 8 minut w temperaturze 180˚C.
Karmelowy krem
Składniki:
- 150 g masła
- 120 karmelowego mleka skondensowanego
Ubijaj masło do momentu aż stanie się białe. Powoli wmieszaj do niego masę kajmakową. Przy pomocy woreczka do zdobienia napełnij orzeszki kremem i sklej ze sobą.
Jasny krem
Składniki:
- 150 g masła
- 120 mleka skondensowanego
Z przepisem pomogą Ci:
0











