Puree z dyni to
uniwersalny składnik jesiennych słodkich i wytrawnych dań. Przyda się do wypieku chleba dyniowego, dodania do ciasta na delikatne gnocchi i aromatyczne placuszki. Można z niego przygotować również
syrop dyniowy i zdrowe batoniki bez pieczenia.
Dynia (Hokkaido, maślana, piżmowa). Nie używaj dyń ozdobnych.
Ostrym nożem wydrąż czystą dynię i wyjmij pestki. Pokrój na większe kawałki, ułóż skórą do dołu na
blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C. Piecz, aż dynia będzie miękka (około 45 minut). Łyżką lub
porcjowaczem do lodów wydrąż miąższ ze skórki. Rozetrzyj miąższ lub użyj
tłuczka. Aby uzyskać gładszą konsystencję, zalecamy przecedzenie przez sito. Gotowe puree należy przechowywać w lodówce; można je
zapakować próżniowo lub
zamrozić.