Obraz na pasku powiadomień

Puree z dyni

Gęste, pomarańczowe puree z dyni w ceramicznej, ciemnoniebieskiej miseczce z brązowym brzegiem. W prawym górnym rogu widać fragment blendera, a w lewym górnym rogu dynię.
Puree z dyni to uniwersalny składnik jesiennych słodkich i wytrawnych dań. Przyda się do wypieku chleba dyniowego, dodania do ciasta na delikatne gnocchi i aromatyczne placuszki. Można z niego przygotować również syrop dyniowy i zdrowe batoniki bez pieczenia.
 

Składniki:

Dynia (Hokkaido, maślana, piżmowa). Nie używaj dyń ozdobnych.
Ostrym nożem wydrąż czystą dynię i wyjmij pestki. Pokrój na większe kawałki, ułóż skórą do dołu na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C. Piecz, aż dynia będzie miękka (około 45 minut). Łyżką lub porcjowaczem do lodów wydrąż miąższ ze skórki. Rozetrzyj miąższ lub użyj tłuczka. Aby uzyskać gładszą konsystencję, zalecamy przecedzenie przez sito. Gotowe puree należy przechowywać w lodówce; można je  zapakować próżniowo lub zamrozić.
 

Przygotuj się na dynię: