Obraz na pasku powiadomień

Syrop z dyni

Dwie szklane butelki z klipsem stoją na desce pośród liści, w tle widać zarys drzew. Butelka po prawej jest w ponad połowie wypełniona pomarańczowym syropem z dyni. Obok butelek leży przekrojona dynia, nóż z drewnianą rękojeścią oraz żółty lejek z tworzywa sztucznego.

Składniki:

  • 100 g puree z dyni (przepis tutaj)
  • 100 g drobnego cukru
  • 10 g świeżego imbiru
  • 200 ml wody
  • 2 całe laski cynamonu
  • 4 goździki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie domowego syropu z dyni nie jest skomplikowane. Potrzebne będzie puree z dyni, które z łatwością przygotujesz korzystając z tego przepisu.
Wlej wodę do rondelka i wsyp do niego przyprawy. Gotuj przez 10 minut. Dodaj cukier oraz puree z dyni i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie przecedź syrop przez drobne sito, przelej do butelki z klipsem i przechowywuj w lodówce po ostudzeniu.
Złocisto pomarańczowo-brązowy syrop można wykorzystać do przygotowania dyniowego latte, a także placuszków, naleśników i różnych deserów.

NASZA WSKAZÓWKA: Możesz użyć również mielonych przypraw, wówczas uzyskasz ciemniejszy kolor syropu.
 

W przygotowaniu syropu z dyni pomogą: