- 100 g puree z dyni (przepis tutaj)
- 100 g drobnego cukru
- 10 g świeżego imbiru
- 200 ml wody
- 2 całe laski cynamonu
- 4 goździki
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
domowego syropu z dyni nie jest skomplikowane. Potrzebne będzie
puree z dyni, które z łatwością przygotujesz korzystając z
tego przepisu.
Wlej wodę do
rondelka i wsyp do niego przyprawy. Gotuj przez 10 minut. Dodaj cukier oraz puree z dyni i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie
przecedź syrop przez drobne sito, przelej do
butelki z klipsem i przechowywuj w lodówce po ostudzeniu.
Złocisto pomarańczowo-brązowy syrop można wykorzystać do przygotowania dyniowego latte, a także placuszków, naleśników i różnych deserów.
NASZA WSKAZÓWKA: Możesz użyć również mielonych przypraw, wówczas uzyskasz ciemniejszy kolor syropu.