info text
Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneLetnie sałatki, które orzeźwiają i sycą

Letnie sałatki, które orzeźwiają i sycą

Ta lekka i orzeźwiająca letnia sałatka nadaje się zarówno jako dodatek, jak i danie główne. Połączenie świeżych składników zachwyci nie tylko kubki smakowe, ale także oko każdego smakosza. Zainspiruj się naszymi przepisami, propozycjami podania i sztuczkami, które ułatwią jej przygotowanie.
Widok z góry na kolorową sałatkę w białej misce z błękitnym rantem. Miska leży na dużym, płytkim talerzu we wzór pasujący do tego w misce. Są to błękitne i beżowe kółka przypominające otwarte parasole. Sałatka składa się ze składników ułożonych w grupy: kosteczek sera pleśniowego, borówek, sałaty z marchewką, czerwonej kapusty, orzechów włoskich i plasterków soczystego mięsa oraz żurawiny.

Sałatki na lunch, które Cię zachwycą

Sałatka może być harmonijnie zrównoważona w smaku. Zwłaszcza jeśli połączysz warzywa z grillowanym mięsem, wyrazistym serem lub owocami. Podaj ją w eleganckim stylu na kolorowych, wzorzystych talerzach FRESCO. Porcelanowe naczynia mają 3 charakterystyczne wzory, które pasują do siebie tak samo, jak warzywa, jagody, gorgonzola i stek wołowy w przepisie naszego szefa kuchni.
Duża stalowa miska wypełniona sałatką z mieszanki sałat, sera typu feta i pomidorów.
Miski ze stali nierdzewnej są idealne do mieszania ciasta, ponieważ wyposażyliśmy je w antypoślizgowe dno, aby zapobiec ich przemieszczaniu się po blacie. Lubimy też używać ich do przygotowywania i przechowywania sałatek. Posiadają szczelne wieczka, dzięki czemu różne zapachy nie mieszają się w lodówce. W ofercie mamy miski GrandCHEF w trzech rozmiarach, co jest praktyczne, również podczas przechowywania ich z oszczędnością miejsca.
Biała, ceramiczna, owalna miska wypełniona kolorową egzotyczną sałatką z warzyw i kurczaka udekorowana natką pietruszki. Miska stoi na owalnej, drewnianej desce do serwowania, o którą oparte są stalowe szczypce do sałaty.
Sięgnęliśmy do Tajlandii w poszukiwaniu inspiracji dla dwóch sałatek obiadowych. Zainteresował Cię przepis na sałatkę makaronową z dressingiem z masła orzechowego? A może wolisz chrupiącą sałatkę, którą możesz przygotować dość szybko, siekając wszystkie składniki za pomocą jednego skrobaka do kapusty? Dodaj białko w postaci grillowanego lub pieczonego mięsa. Dodaj dressing i podawaj w stylowych miskach FANCY HOME Stones.

Do sałatek idealnych:

Nierdzewny cedzak z szarym rantem z tworzywa sztucznego wypełniony świeżo umytą sałatą.

Praktyczne akcesoria do gotowania bez wysiłku

Podstawą dobrej sałatki są odpowiednio przygotowane warzywa. Ostre skrobaki i noże ułatwiają to zadanie, a cedzaki i miski gwarantują właściwe umycie warzyw. Wytrzymały cedzak GrandCHEF ma stabilne nóżki i szeroki uchwyt, dzięki czemu jest wygodny w przenoszeniu i łatwy do umieszczenia na krawędzi naczynia.
Widok z góry na naczynie do kiełkowania wypełnione kiełkującymi nasionami. Naczynie ma kwadratowy kształt, dwa jego rogi są zaokrąglone, jest przeźroczyste. W nim znajduje się zielona miska z kiełkami. W dolnym naczyniu jest woda.
Kiełki roślin to świetny dodatek do posiłków, w szczególności sałatek! Jeśli chcesz mieć je zawsze pod ręką, kup dwuczęściową kiełkownicę, do której dołączyliśmy zestaw startowy nasion, które wykiełkują niezawodnie w ciągu trzech dni.
Widok z góry na kółko krojące do ziół leżące na drewnianej desce do krojenia. Wokół leżą różne zioła, między innymi rozmaryn. W miseczce stojącej po prawej stronie znajduje się mieszanka posiekanych ziół z oliwie udekorowana kilkoma plasterkami ostrej papryczki. W prawym górnym rogu widać fragment płaskiej patelni do grillowania, na której leży przygotowana do pieczenia i natarta mieszanką ryba.
Chcesz kroić dwa razy szybciej? Przygotuj na stole sałatę lub zioła i do dzieła! Podwójne kółko pomaga sprawnie siekać żywność na drobno lub grubo. Jest to szczególnie przydatne podczas przygotowywania sosów ziołowych, takich jak południowoamerykański przysmak zwany salsą chimichurri.

Pomogą w przygotowaniu, doprawieniu i podaniu:

Widok z góry na sałatkę w głębokim, brązowym talerzu z ceramiki. Pod nim leży jeszcze jeden duży, płaski talerz. W głębokim talerzu znajduje się kolorowa sałatka z grillowanych warzyw: papryką, pomidorami, brązowymi pieczarkami, szparagami, cukinią, czerwoną cebulą i łuskami groszku. Całość jest posypana pokruszonym serem feta. Po lewej stronie stoi szklana miseczka z zielonym cytrynowo-bazyliowym dressingiem.

Niespodziewanie pyszne sałatki na ciepło

Letnia sałatka nie zawsze musi być całkowicie surowa. Wypróbuj wariacje z grillowanymi warzywami, gotowanymi ziemniakami lub roślinami strączkowymi. Są sycące, pyszne również zimno i można je przygotować z wyprzedzeniem. Są idealne na piknik lub jako lunch w pudełku. Jak przygotować sałatkę na ciepło z grillowanymi warzywami?
Widok z góry na kolorową sałatkę z różnych rodzajów ciecierzycy, wędzonego boczku i warzyw, posypanej pokruszonym serem feta. Sałatka znajduje się w głębokim, białym talerzu, który stoi na dużym, płytkim talerzu. Oba błyszczą się delikatnie. Na dolnym talerzu leży stalowy widelec. W prawym górnym rogu widać dwa drewniane młynki do przypraw oraz przepołowioną cytrynę i gałązkę natki pietruszki.
Sałatki z roślin strączkowych to świetny wybór dla tych, którzy chcą orzeźwiającego, ale pożywnego posiłku. Ciecierzyca, soczewica lub fasola doskonale komponują się ze świeżymi warzywami, ziołami i lekkim dressingiem. Dzięki wysokiej zawartości białka są przyjemnie sycące, a przy tym nie obciążają żołądka. Odkryj nasz ulubiony przepis na sałatkę z trzema rodzajami soczewicy.
Na białej desce do krojenia z tworzywa sztucznego z zielonymi brzegami leży pomarańczowy skrobak oparty o obraną marchewkę. Obok leży mały stos cienkich słupków z marchewki.
Wysokiej jakości przybory kuchenne ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków i zapewniają doskonałe rezultaty. Julienne to cienkie, proste i schludne paski warzyw, które pasują do sałatek. Użyj skrobaka PRESTO Expert, aby uzyskać je z marchwi, selera, białej rzodkwi, a nawet ziemniaków. Obieraczkę można kupić osobno lub w praktycznym zestawie.

W kuchni zawsze przydadzą się: