info text

Salsa chimichurri

Widok z góry na kółko krojące do ziół leżące na drewnianej desce do krojenia. Wokół leżą różne zioła, między innymi rozmaryn. W miseczce stojącej po prawej stronie znajduje się mieszanka posiekanych ziół z oliwie udekorowana kilkoma plasterkami ostrej papryczki. W prawym górnym rogu widać fragment płaskiej patelni do grillowania, na której leży przygotowana ryba.

Składniki:

  • 50 g posiekanych liści pietruszki
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • papryczka chili do smaku, drobno posiekana
  • sól i pieprz

Wymieszaj składniki w misce. W ciągu dwóch godzin wszystkie smaki w pełni rozwiną się w oliwie. Chimichurri zasmakuje Ci z grillowanymi rybami i mięsem.
 

To pozycje obowiązkowe: