Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySałatka borówkowa ze stekiem wołowym

Sałatka borówkowa ze stekiem wołowym

Widok z góry na kolorową sałatkę w białej misce z błękitnym rantem. Miska leży na dużym, płytkim talerzu we wzór pasujący do tego w misce. Są to błękitne i beżowe kółka przypominające otwarte parasole. Sałatka składa się ze składników ułożonych w grupy: kosteczek sera pleśniowego, borówek, sałaty z marchewką, czerwonej kapusty, orzechów włoskich i plasterków soczystego mięsa oraz żurawiny.
 

Składniki na sałatkę:

  • 200 g steka wołowego
  • 50 g gorgonzoli
  • 50 g borówek
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 30 g suszonej żurawiny
  • mix sałat

Na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki startego czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki cukru kryształ
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • sól i pieprz
Podpiecz stek na patelni według własnych preferencji, a następnie odstaw do na bok. Wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszaj, aż się połączą. Wmiskach poukładaj pozostałe składniki na sałatkę, a na koniec dopraw dressingiem.
 

Zainspiruj się: