Świeża sałatka z kolorowej soczewicy

Przygotuj:
- 80 g czerwonej soczewicy
 - 80 g zielonej soczewicy
 - 80 g czarnej soczewicy
 - 100 g wędzonego boczku
 - 30 g karbowanej pietruszki
 - 30 g pietruszki o gładkich liściach
 - 3 łodygi selera naciowego
 - 2 marchewki
 - 2 pietruszki
 - 2 pomidory
 - 1 czerwonę cebulę
 - 1 łyżkę posiekanej mięty
 - sok z 1 cytryny
 - 30 ml oliwy z oliwek
 - ziele angielskie, sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją. Pokrój boczek w kostkę i smaż, aż będzie chrupiący. Po odcedzeniu odstaw tłuszcz na bok. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę pokrój w drobną kostkę, krótko sparz we wrzącej wodzie (do miękkości), lekko podsmaż na tłuszczu z boczku, odcedź i odstaw. Drobno pokrój pomidory, posiekaj pietruszkę i miętę. Wymieszaj sól, ziele angielskie i pieprz z oliwą z oliwek i dodaj sok z cytryny. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki w misce i dopraw przygotowanym dressingiem.
NASZA WSKAZÓWKA: Aby podkreślić smak sałatki, posyp ją delikatnym bałkańskim serem.












