Składniki na sałatkę:
- szparagi
- żółta i czerwona papryka
- cukinia
- czerwona cebula
- brązowe pieczarki
- pomidorki koktajlowe
- strączki groszku
- ser feta
- olej z awokado
- sól i pieprz
Pokrój wszystkie warzywa na większe kawałki nadające się do grillowania. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie zgrilluj. Ostudzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i umieść w większej misce. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane pokruszoną fetą i skropione dressingiem.
NASZA WSKAZÓWKA: Możesz dodać sałatę liściastą i kiełki.
Składniki na dressing cytrynowo-bazyliowy (winegret):
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml oleju z awokado
- 30 g liści bazylii
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 szalotka
- sól i pieprz
Umieść wszystkie składniki w blenderze i przygotuj gładką mieszankę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.