info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySałatka z grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanych warzyw

Widok z góry na sałatkę w głębokim, brązowym talerzu z ceramiki. Pod nim leży jeszcze jeden duży, płaski talerz. W głębokim talerzu znajduje się kolorowa sałatka z grillowanych warzyw: papryką, pomidorami, brązowymi pieczarkami, szparagami, cukinią, czerwoną cebulą i strączkami groszku. Całość jest posypana pokruszonym serem feta. Po lewej stronie stoi szklana miseczka z zielonym cytrynowo-bazyliowym dressingiem. Na dole obrazka widać składaną w połowie deskę do krojenia z tworzywa sztucznego w beżowym kolorze, na której leży nóż z zieloną rękojeścią oraz szparag.

Składniki na sałatkę:

  • szparagi
  • żółta i czerwona papryka
  • cukinia
  • czerwona cebula
  • brązowe pieczarki
  • pomidorki koktajlowe
  • strączki groszku
  • ser feta
  • olej z awokado
  • sól i pieprz
Pokrój wszystkie warzywa na większe kawałki nadające się do grillowania. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie zgrilluj. Ostudzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i umieść w większej misce. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane pokruszoną fetą i skropione dressingiem.

NASZA WSKAZÓWKA: Możesz dodać sałatę liściastą i kiełki.

Składniki na dressing cytrynowo-bazyliowy (winegret):

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml oleju z awokado
  • 30 g liści bazylii
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 szalotka
  • sól i pieprz
Umieść wszystkie składniki w blenderze i przygotuj gładką mieszankę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
 

Co będzie pasować: