Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneJabłka, skarb naszych ogrodów i sadów

Jabłka, skarb naszych ogrodów i sadów

Jabłka są nie tylko zdrową przekąską, w którą z chęcią się wgryzamy. Można je wycisnąć, zetrzeć lub zmiksować na puree. Upieczesz z nich klasyczne ciasta i strudle lub ususzysz ich plasterki. Najbardziej rozpowszechniony owoc w naszym kraju ma niezliczone zastosowania. Zainspiruj się naszymi wskazówkami i wykorzystaj w pełni jabłka w tym roku, to proste z odpowiednimi pomocnikami.
Dziewczynka w błękitnym swetrze wyciska sok z jabłek przy pomocy sokowirówki składającej się z białych, pomarańczowych i przezroczystych elementów. Sokowirówka jest przymocowana do krawędzi drewnianego stołu, który stoi w ogrodzie. W tle widać trawę usianą jesiennymi liśćmi.

Wyciśnij ze zbiorów to, co najlepsze 

Chciałbyś móc sięgnąć po świeżo wyciśnięty sok z jabłek, kiedy tylko przyjdzie Ci na niego ochota? Sokowirówka HANDY pomoże Ci dokładnie wycinąć sok z jałbek. Dzięki ręcznemu napędowi nie podgrzewa soku, a ten pozostanie pełen witamin i minerałów. Sokowirówka rozdrobni owoce i przeciśnie przez drobne sitko, dlatego sok jest pozbawiony miąższu. Wyciśnięty sok możesz potem w higieniczny sposób przechowywać w lodówce w naczyniu z praktycznym wieczkiem.
Szklany dzbanek z białym wieczkiem wypełniony sokiem jabłkowym. Po prawej stoi szklanka z sokiem oraz wysoki, wiklinowy kosz z jabkami. Po lewej stoi szklana miska pełna jabłek.
Orzeźwiający sok możesz łatwo przechowywać na drzwiach lodówki w dzbanku TEO. Możesz używać go także na wodę, mleko czy sok. Został wykonany z wysokiej jakości szkła borosilikatowego i dlatego oprócz do zimnych napojów polecamy go także do tych gorących oraz podgrzewania płynów na kuchence.
Drewniana skrzynka stoi na trawie, a na niej ustawiona jest ceramiczna forma z tartą jabłkową, kubek termosu z ciemnobrązowym napojem oraz jabłka - jedno całe i jedno przekrojone. Obok skrzynki stoi nierdzewny termos z zewnętrzną powłoką w kremowym kolorze.
Dni robią się krótsze, gdzieś spada z drzwa liść i można już wyczuć jesień w powietrzu. Ciepły napój w termosie może się przydać w plenerze. Nalej sobie gorącej herbaty z termosu z kubkiem CONSTANT CREAM. Możesz wybierać spośród pojemności od 0,3 do 1,0 litra. Przy zwykłym użytkowaniu jest bardzo wytrzymały, a w lecie dobrze posłuży Ci do przechowywania schłodzonych napojów.

Do przygotowywania gorących napojów wykorzystasz:

Ktoś obiera jabłko przy pomocy obieraka z krajalnicą. Jabłko jest nabite na wrzeciono, ostrze obiera je, kiedy ktoś obraca rękojeścią urządzenia.

Najszybciej obrane jabłka

Jeśli w tym roku trafiły Ci się obfite plony jabłek i chcesz je przerobić na kompot, ciasto lub ususzyć, na pewno przyda Ci się unikatowy gadżet, obierak i krajalnica do jabłek. W kilka sekund pokroi jabłka na cienkie równe plasterki i pozbawi ich gniazd nasiennych. Sam wybierzesz, czy ma je przy okazji obrać czy pozostawić ze skórką. Zaoszczędzi Twoj czas i siły, co będzie mieć znaczenie szczeglnie, jeśli potrzebujesz przetworzyć większą ilość jabłek.
Dziewczynka w granatowym swetrze trzyma zestaw do suszenia żywności składający się z trzech żółtych sit połączonych jedno na drugim. Na sicie rozłożone są plasterki jabłek.
Chciałbyś ususzyć jabłka, różne owoce i warzywa, grzyby, a nawet mięso? Możesz to zrobić bez elektrzycznej suszarki. A to wszystko dzięki sitom, które są przeznaczone do suszenia zarówno na powietrzu, jak i w piekarniku z termoobiegiem.
Kobieta w czerwonym fartuchu miksuje zawartość nierdzewnego garnka z kremową zewnętrzną powłoką przy pomocy białego blendera akumulatorowego. Wokół garnka widać jabłka i pojemniki z wieczkiem wypełnione musem jabłkowym.
Przygotowujesz z jabłek domowe puree lub przekąski dla niemowlaka? Z bezkablowym blenderem zrobisz to szybko i łatwo. Dzięki regulowanej rękojeści i obrotom ciężko będzie sobie wyobrazić gotowanie bez niego. Poradzi sobie nie tylko z blendowaniem, ale także siekaniem i ubijaniem. A co więcej, bez zawadzającego kabla.

Do owoców użyj także:

Widok z góry na drewniany stół. W centrum znajduje się placek jabłkowy z wyciętą kratką. Po lewej stronie widać wiklinowy kosz z jabłkami, a po prawej jasną ściereczkę kuchenną, na niej stoi szklana miseczka z jabłkami. Na dole zdjęcia znajduje się dwuczęściowa forma do wykrawania kratki z ciasta. Pomiędzy naczyniami leżą całe i przekrojone jabłka oraz laski cynamonu.

Doskonała kratka na szarlotkę

Nie zawsze kratka na cieście wychodzi nam ładna i symetryczna. Jednak perfekcyjny efekt jest gwarantowany z formą do wykrawania, dzięki której łatwo przygotujesz doskonale uformowaną kratkę z płatu ciasta. Z pomocą wyjmowanej części bez problemu przeniesiesz ją na ciasto. Nasz filmik pokaże Ci, jak to zrobić.
Ktoś rozwałkowuje płat ciasta na drewnianej stolnicy przy pomocy białego wałka z tworzywa sztucznego z regulacją grubości. Wokół widać jabłka, laski cynamonu, jasną ściereczkę kuchenną oraz upieczone ciasto z wyciętym wzorem w kratkę.
Regulowany wałek to doskonałe narzędzie do  równomiernie rozwałkowywania ciasta o wymaganej grubości. Będzie odpowiedni również do przygotowania strucli z jabłkami. Używając go unikniesz zbyt grubych płatów ciasta, które się nie dopiecze lub odwrotnie, zbyt cienkiego płatu ciasta, który mógłby pęknąć. Ustawiając cyfrę na rękojeści rozwałkujesz z nim ciasto na grubość od 2 do 8 mm. Z ustawionym 0 działa jak klasyczny wałek.
Na podłużnych płytach łupkowych leżą drożdżowe rolady z jabłkiem. Ktoś posypuje roladę po prawej cukrem pudrem. Łupkowe płyty leżą na szarym obrusie w białe paski.
Kiedy już wykonasz tę pracę i upieczesz jabłkową struclę, czemuż by nie zaserwować jej elegncko? Najlepiej tak, aby od samego spojrzenia na nią pociekła ślinka. Płyty do serwowania z łupka staną się Twoimi ulubionymi nie tylko podczas serwowania ciast, ale także przystawek, kanapek i innych pyszności. Zaskocz swoich gości drożdżową roladą jabłkową z naszego najnowszego przepisu!

Parę super propozycji na zakończenie:

 

Co vás možná napadá:

Jakie odmiany jabłek najlepiej nadają się na sok?
  • Nie wszystkie odmiany jabłek nadają się do przygotowania soku, głównie ze względu na różnice w smaku. Idealne są słodkie jabłka, na przykład Gala lub Jonagold, z których można wycisnąć pyszny sok. Odmiany wodniste lub zbyt mdłe, takie jak Golden Delicious, nie nadają się zbytnio do przygotowania soku.
Jak szybko obrać jabłka przed pieczeniem lub innym przetwarzaniem?
  • Przed pieczeniem dobrze jest obrać jabłka za pomocą noża, skrobaka lub specjalnych akcesoriów, obieraka czy krajalnicy. Jeśli zamierzasz upiec jesienny placek według naszego przepisu, wystarczy skrobak, ale jeśli planujesz ususzyć zebrane owoce na zapas, krajalnica znacznie ułatwi Ci pracę i pozwoli zaoszczędzić czas.
Jak prawidłowo ususzyć jablka?
  • Ważne jest, aby pokroić jabłka na równe plasterki. Nie powinny być zbyt grube, aby dobrze wyschły. Rozłóż jabłka równomiernie na sitach suszarki i susz zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Dokładnie wysuszone jabłka przechowuj w szczelnych naczyniach.