DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneJabłka, skarb naszych ogrodów i sadów

Jabłka, skarb naszych ogrodów i sadów

Jabłka są nie tylko zdrową przekąską, w którą z chęcią się wgryzamy. Można je wycisnąć, zetrzeć lub zmiksować na puree. Upieczesz z nich klasyczne ciasta i strudle lub ususzysz ich plasterki. Najbardziej rozpowszechniony owoc w naszym kraju ma niezliczone zastosowania. Zainspiruj się naszymi wskazówkami i wykorzystaj w pełni jabłka w tym roku, to proste z odpowiednimi pomocnikami.
Sokowirówka HANDY

Wyciśnij ze zbiorów to, co najlepsze 

Chciałbyś móc sięgnąć po świeżo wyciśnięty sok z jabłek, kiedy tylko przyjdzie Ci na niego ochota? Sokowirówka HANDY pomoże Ci dokładnie wycinąć sok z jałbek. Dzięki ręcznemu napędowi nie podgrzewa soku, a ten pozostanie pełen witamin i minerałów. Sokowirówka rozdrobni owoce i przeciśnie przez drobne sitko, dlatego sok jest pozbawiony miąższu. Wyciśnięty sok możesz potem w higieniczny sposób przechowywać w lodówce w naczyniu z praktycznym wieczkiem.
Dzbanek do lodówki TEO 1.0 l
Orzeźwiający sok możesz łatwo przechowywać na drzwiach lodówki w dzbanku TEO. Możesz używać go także na wodę, mleko czy sok. Został wykonany z wysokiej jakości szkła borosilikatowego i dlatego oprócz do zimnych napojów polecamy go także do tych gorących oraz podgrzewania płynów na kuchence.
Termos z kubkiem CONSTANT CREAM 0,7 l, nierdzewny
Dni robią się krótsze, gdzieś spada z drzwa liść i można już wyczuć jesień w powietrzu. Ciepły napój w termosie może się przydać w plenerze. Nalej sobie gorącej herbaty z termosu z kubkiem CONSTANT CREAM. Możesz wybierać spośród pojemności od 0,3 do 1,0 litra. Przy zwykłym użytkowaniu jest bardzo wytrzymały, a w lecie dobrze posłuży Ci do przechowywania schłodzonych napojów.

Do przygotowywania gorących napojów wykorzystasz:

https://www.tescoma.pl/obierak-i-krajalnica-do-jablek-handy

Najszybciej obrane jabłka

Jeśli w tym roku trafiły Ci się obfite plony jabłek i chcesz je przerobić na kompot, ciasto lub ususzyć, na pewno przyda Ci się unikatowy gadżet, obierak i krajalnica do jabłek. W kilka sekund pokroi jabłka na cienkie równe plasterki i pozbawi ich gniazd nasiennych. Sam wybierzesz, czy ma je przy okazji obrać czy pozostawić ze skórką. Zaoszczędzi Twoj czas i siły, co będzie mieć znaczenie szczeglnie, jeśli potrzebujesz przetworzyć większą ilość jabłek.
Chciałbyś ususzyć jabłka, różne owoce i warzywa, grzyby, a nawet mięso? Możesz to zrobić bez elektrzycznej suszarki. A to wszystko dzięki sitom, które są przeznaczone do suszenia zarówno na powietrzu, jak i w piekarniku z termoobiegiem.
Blender akumulatorowy GrandCHEF, z wyposażeniem
Przygotowujesz z jabłek domowe puree lub przekąski dla niemowlaka? Z bezkablowym blenderem zrobisz to szybko i łatwo. Dzięki regulowanej rękojeści i obrotom ciężko będzie sobie wyobrazić gotowanie bez niego. Poradzi sobie nie tylko z blendowaniem, ale także siekaniem i ubijaniem. A co więcej, bez zawadzającego kabla.

Do owoców użyj także:

Forma do wykrawania kratki DELÍCIA ø 30 cm

Doskonała kratka na szarlotkę

Nie zawsze kratka na cieście wychodzi nam ładna i symetryczna. Jednak perfekcyjny efekt jest gwarantowany z formą do wykrawania, dzięki której łatwo przygotujesz doskonale uformowaną kratkę z płatu ciasta. Z pomocą wyjmowanej części bez problemu przeniesiesz ją na ciasto. Nasz filmik pokaże Ci, jak to zrobić.
Wałek do ciasta, z regulacją grubości DELÍCIA
Regulowany wałek to doskonałe narzędzie do  równomiernie rozwałkowywania ciasta o wymaganej grubości. Będzie odpowiedni również do przygotowania strucli z jabłkami. Używając go unikniesz zbyt grubych płatów ciasta, które się nie dopiecze lub odwrotnie, zbyt cienkiego płatu ciasta, który mógłby pęknąć. Ustawiając cyfrę na rękojeści rozwałkujesz z nim ciasto na grubość od 2 do 8 mm. Z ustawionym 0 działa jak klasyczny wałek.
Płyty GrandCHEF
Kiedy już wykonasz tę pracę i upieczesz jabłkową struclę, czemuż by nie zaserwować jej elegncko? Najlepiej tak, aby od samego spojrzenia na nią pociekła ślinka. Płyty do serwowania z łupka staną się Twoimi ulubionymi nie tylko podczas serwowania ciast, ale także przystawek, kanapek i innych pyszności. Zaskocz swoich gości drożdżową roladą jabłkową z naszego najnowszego przepisu!

Parę super propozycji na zakończenie: