Jabłka, skarb naszych ogrodów i sadów
Jabłka są nie tylko zdrową przekąską, w którą z chęcią się wgryzamy. Można je wycisnąć, zetrzeć lub zmiksować na puree. Upieczesz z nich klasyczne ciasta i strudle lub ususzysz ich plasterki. Najbardziej rozpowszechniony owoc w naszym kraju ma niezliczone zastosowania. Zainspiruj się naszymi wskazówkami i wykorzystaj w pełni jabłka w tym roku, to proste z odpowiednimi pomocnikami.

Wyciśnij ze zbiorów to, co najlepsze
Chciałbyś móc sięgnąć po świeżo wyciśnięty sok z jabłek, kiedy tylko przyjdzie Ci na niego ochota? Sokowirówka HANDY pomoże Ci dokładnie wycinąć sok z jałbek. Dzięki ręcznemu napędowi nie podgrzewa soku, a ten pozostanie pełen witamin i minerałów. Sokowirówka rozdrobni owoce i przeciśnie przez drobne sitko, dlatego sok jest pozbawiony miąższu. Wyciśnięty sok możesz potem w higieniczny sposób przechowywać w lodówce w naczyniu z praktycznym wieczkiem.

Orzeźwiający sok możesz łatwo przechowywać na drzwiach lodówki w dzbanku TEO. Możesz używać go także na wodę, mleko czy sok. Został wykonany z wysokiej jakości szkła borosilikatowego i dlatego oprócz do zimnych napojów polecamy go także do tych gorących oraz podgrzewania płynów na kuchence.

Dni robią się krótsze, gdzieś spada z drzwa liść i można już wyczuć jesień w powietrzu. Ciepły napój w termosie może się przydać w plenerze. Nalej sobie gorącej herbaty z termosu z kubkiem CONSTANT CREAM. Możesz wybierać spośród pojemności od 0,3 do 1,0 litra. Przy zwykłym użytkowaniu jest bardzo wytrzymały, a w lecie dobrze posłuży Ci do przechowywania schłodzonych napojów.
Do przygotowywania gorących napojów wykorzystasz:

Najszybciej obrane jabłka
Jeśli w tym roku trafiły Ci się obfite plony jabłek i chcesz je przerobić na kompot, ciasto lub ususzyć, na pewno przyda Ci się unikatowy gadżet, obierak i krajalnica do jabłek. W kilka sekund pokroi jabłka na cienkie równe plasterki i pozbawi ich gniazd nasiennych. Sam wybierzesz, czy ma je przy okazji obrać czy pozostawić ze skórką. Zaoszczędzi Twoj czas i siły, co będzie mieć znaczenie szczeglnie, jeśli potrzebujesz przetworzyć większą ilość jabłek.

Chciałbyś ususzyć jabłka, różne owoce i warzywa, grzyby, a nawet mięso? Możesz to zrobić bez elektrzycznej suszarki. A to wszystko dzięki sitom, które są przeznaczone do suszenia zarówno na powietrzu, jak i w piekarniku z termoobiegiem.

Przygotowujesz z jabłek domowe puree lub przekąski dla niemowlaka? Z bezkablowym blenderem zrobisz to szybko i łatwo. Dzięki regulowanej rękojeści i obrotom ciężko będzie sobie wyobrazić gotowanie bez niego. Poradzi sobie nie tylko z blendowaniem, ale także siekaniem i ubijaniem. A co więcej, bez zawadzającego kabla.
Do owoców użyj także:

Doskonała kratka na szarlotkę
Nie zawsze kratka na cieście wychodzi nam ładna i symetryczna. Jednak perfekcyjny efekt jest gwarantowany z formą do wykrawania, dzięki której łatwo przygotujesz doskonale uformowaną kratkę z płatu ciasta. Z pomocą wyjmowanej części bez problemu przeniesiesz ją na ciasto. Nasz filmik pokaże Ci, jak to zrobić.

Regulowany wałek to doskonałe narzędzie do równomiernie rozwałkowywania ciasta o wymaganej grubości. Będzie odpowiedni również do przygotowania strucli z jabłkami. Używając go unikniesz zbyt grubych płatów ciasta, które się nie dopiecze lub odwrotnie, zbyt cienkiego płatu ciasta, który mógłby pęknąć. Ustawiając cyfrę na rękojeści rozwałkujesz z nim ciasto na grubość od 2 do 8 mm. Z ustawionym 0 działa jak klasyczny wałek.

Kiedy już wykonasz tę pracę i upieczesz jabłkową struclę, czemuż by nie zaserwować jej elegncko? Najlepiej tak, aby od samego spojrzenia na nią pociekła ślinka. Płyty do serwowania z łupka staną się Twoimi ulubionymi nie tylko podczas serwowania ciast, ale także przystawek, kanapek i innych pyszności. Zaskocz swoich gości drożdżową roladą jabłkową z naszego najnowszego przepisu!
Parę super propozycji na zakończenie:
Co vás možná napadá:
Jakie odmiany jabłek najlepiej nadają się na sok?
- Nie wszystkie odmiany jabłek nadają się do przygotowania soku, głównie ze względu na różnice w smaku. Idealne są słodkie jabłka, na przykład Gala lub Jonagold, z których można wycisnąć pyszny sok. Odmiany wodniste lub zbyt mdłe, takie jak Golden Delicious, nie nadają się zbytnio do przygotowania soku.
Jak szybko obrać jabłka przed pieczeniem lub innym przetwarzaniem?
- Przed pieczeniem dobrze jest obrać jabłka za pomocą noża, skrobaka lub specjalnych akcesoriów, obieraka czy krajalnicy. Jeśli zamierzasz upiec jesienny placek według naszego przepisu, wystarczy skrobak, ale jeśli planujesz ususzyć zebrane owoce na zapas, krajalnica znacznie ułatwi Ci pracę i pozwoli zaoszczędzić czas.
Jak prawidłowo ususzyć jablka?
- Ważne jest, aby pokroić jabłka na równe plasterki. Nie powinny być zbyt grube, aby dobrze wyschły. Rozłóż jabłka równomiernie na sitach suszarki i susz zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Dokładnie wysuszone jabłka przechowuj w szczelnych naczyniach.
0




















