• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyJesienny placek z jabłkami i figami

Jesienny placek z jabłkami i figami

Przepisy
25.09.2023
Forma na tartę GUSTO ø 28 cm

Będziesz potrzebować:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 500 g obranych pokrojonych jabłek
  • 20 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki dżemu, najlepiej figowego
  • 2 łyżki wina jabłkowego (brandy, calvados)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 świeże figi
  • 3 łyżki orzechów włoskich lub migdałów prażonych na sucho
  • 1 łyżka liofilizowanych fig

Na kruszonkę:

  • 80 g mąki krupczatki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i masło na konsystencję kruszonki, następnie wyrób ciasto ręcznie na stolnicy, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki lub małe kawałki, skrop winem jabłkowym, dopraw cukrem waniliowym i cynamonem. Do mieszanki dodaj orzechy i wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na wielkość formy  i przenieś do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Przyciśnij do dna i boków formy, oderwij nadmiar ciasta. Dno ciasta posmaruj dżemem, wyłóż nadzienie jabłkowe, posyp kruszonką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Potargaj suszone figi i posyp nimi upieczone ciasto. Świeże figi pokrój w plasterki i połóż na gotowej szarlotce.

NASZA WSKAZÓWKA: Świeże figi możesz zapiec również położone na cieście 5 minut przed końcem pieczenia.

Mogą się przydać również: