DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDrożdżowa rolada jabłkowa z karmelizowanymi orzechami

Drożdżowa rolada jabłkowa z karmelizowanymi orzechami

Przepisy
31.08.2023

Na ciasto przygotuj:

  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 120 ml mleka
  • 50 g cukru kryształ
  • 50 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • szczyptę soli​

Na nadzienie będziesz potrzebować:

  • 750 g obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 70 g pierniczków do ścierania
  • 70 g cukru
  • 20 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 1 łyżeczkę mielonego cynamonu
  • sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

W misce rozetrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i 2 łyżeczkami letniego mleka na rzadką masę - zaczyn. Pozostaw w ciepłym miejscu, aby urósł.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, letnie rozpuszczone masło, letnie mleko, w którym należy rozpuścić sól i wymieszać jajko. Do składników dodaj przygotowany zaczyn i wyrób miękkie ciasto, a następnie pozostaw je w ciepłym miejscu na około 60 minut, aby urosło.

W międzyczasie przygotuj karmelizowane orzechy. Na patelni rozpuść i delikatnie przyrumień cukier, dodaj orzechy, wymieszaj, aby dokładnie pokryły się karmelem. Wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dzięki temu będzie je można łatwo zdjąć. Ostudzone orzechy pokrusz na mniejsze kawałeczki, np. w moździerzu. Wmieszaj je do jabłkowego nadzienia, którą przygotujesz z obranych i pokrojonych na cienkie plasterki jabłek skropionych sokiem z cytryny, startych pierniczków, rodzynek i cynamonu. Wszystko wymieszaj.

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta o wymiarach 50 x 30, napełnij jabłkami i zawiń. Przełóż na blachę z silikonową podkładką do pieczenia, natrzyj wymieszanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut. Po 10 minutach dobrze jest przykryć roladę papierem do pieczenia.

Nie obejdziesz się bez: