info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowa pasta pistacjowa

Domowa pasta pistacjowa

Przepisy
8.06.2025
Pasta pistacjowa jest doskonała jako baza do lodów, nadzień do ciast, kremów i innych wyrobów cukierniczych. Można z niej przygotować pistacjowe tiramisu, nadzienia do makaroników i domowe lody.

Jeśli krem pistacjowy jest jednym z Twoich ulubionych, spróbuj zrobić w domu dubajską czekoladę , upiecz cynamonowe ślimaczki lub wprowadź świąteczną atmosferę dzięki pistacjowym ulom.
Na stole ustawionym w ogródku stoi naczynie do blendowania wyoełnione do jednej trzeciej pistacjami, obok blender i białe miseczki ze składnikami na pastę pistacjową.

Składniki:

  • 120 g niesolonych pistacji (odpowiada to około 250 g nieobranych pistacji)
  • 30 ml oleju arachidowego (można zastąpić innym lubianym olejem spożywczym)
  • 25 g miodu

Sposób przygotowania:

Zmiksuj pistacje i olej do uzyskania konsystencji pasty. Na końcu dodaj miód w ilości według upodobania.
 

Przygotowanie domowego masła pistacjowego nie jest niczym skomplikowanym:

Białe naczynia ze składnikami na pastę pistacjową.

Pomogą w przygotowaniu: