Czekolada dubajska
Luksusowe doznania smakowe, które przygotujesz w domu
Czekolada dubajska słusznie podbija świat. Ten słodki klejnot z odrobiną egzotyki można kupić w wielu wersjach i smakach, które różnią się w zależności od użytych składników i sposobu ich przetwarzania. Jeśli chcesz mieć pewność i delektować się najczystszą wersją bez kompromisów, spróbuj zrobić ją w domu. Zaskoczy Cię, jakie to proste. A rezultat? Absolutnie nie można się oprzeć!

Składniki na 6 batoników:
- 45 g ciasta kataifi (dostępne w większych marketach oraz sklepach z orientalnymi produktami)
- 200 g czekolady (najlepiej wiórki czekolady cukierniczej, ale można też użyć zwykłej tabliczki czekolady)
- 150 g pasty pistacjowej (przy wyborze należy zwrócić uwagę na proporcje pistacji, dostępne są różne stężenia)
- 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini

Sposób przygotowania:
Najpierw rozpuść czekoladę w fondue. Gdy będzie płynna, zmniejsz ogień do pierwszego ustawienia, fondue utrzyma ją roztopioną.
Za pomocą silikonowego pędzelka dokładnie rozprowadź czekoladę na dnie i wewnątrz formy. Umieść ją w zamrażarce na 10 minut. Postępuj w ten sam sposób ze wszystkimi foremkami. Nie wyłączaj fondue, czekolada będzie jeszcze potrzebna.
W międzyczasie przygotuj nadzienie w misce. Wymieszaj widelcem pastę pistacjową, tahini i cienki chrupiące ciasto kataifi. Możesz je pokroić i usmażyć z odrobiną masła lub kupić już usmażone, co zaoszczędzi ci pracy.
Wyjmij foremki z zamrażarki z zastygniętą warstwą czekolady i nałóż do nich łyżką nadzienie, wygładź je, a na koniec polej rozpuszczoną czekoladą. Wstaw do lodówki na 30 minut do zastygnięcia.
NASZA WSKAZÓWKA: Słodycz domowej czekolady Dubai zależy od rodzaju użytej czekolady i pasty pistacjowej. Aby uzyskać mniej słodką wersję, możesz użyć ciemnej czekolady i 100% niesłodzonej pasty pistacjowej.
Możesz również przygotować pastę pistacjową w domu, postępując zgodnie z instrukcjami na naszym blogu.
Za pomocą silikonowego pędzelka dokładnie rozprowadź czekoladę na dnie i wewnątrz formy. Umieść ją w zamrażarce na 10 minut. Postępuj w ten sam sposób ze wszystkimi foremkami. Nie wyłączaj fondue, czekolada będzie jeszcze potrzebna.
W międzyczasie przygotuj nadzienie w misce. Wymieszaj widelcem pastę pistacjową, tahini i cienki chrupiące ciasto kataifi. Możesz je pokroić i usmażyć z odrobiną masła lub kupić już usmażone, co zaoszczędzi ci pracy.
Wyjmij foremki z zamrażarki z zastygniętą warstwą czekolady i nałóż do nich łyżką nadzienie, wygładź je, a na koniec polej rozpuszczoną czekoladą. Wstaw do lodówki na 30 minut do zastygnięcia.
NASZA WSKAZÓWKA: Słodycz domowej czekolady Dubai zależy od rodzaju użytej czekolady i pasty pistacjowej. Aby uzyskać mniej słodką wersję, możesz użyć ciemnej czekolady i 100% niesłodzonej pasty pistacjowej.
Możesz również przygotować pastę pistacjową w domu, postępując zgodnie z instrukcjami na naszym blogu.

Pomogą w przygotowaniu dubajskiej czekolady:
Instrukcja video, jak przygotować własną czekoladę dubajską:
0












