Luksusowe doznania smakowe, które przygotujesz w domu
Czekolada dubajska słusznie podbija świat. Ten słodki klejnot z odrobiną egzotyki można kupić w wielu wersjach i smakach, które różnią się w zależności od użytych składników i sposobu ich przetwarzania. Jeśli chcesz mieć pewność i delektować się najczystszą wersją bez kompromisów, spróbuj zrobić ją w domu. Zaskoczy Cię, jakie to proste. A rezultat? Absolutnie nie można się oprzeć!
Najpierw rozpuść
czekoladę w fondue. Gdy będzie płynna, zmniejsz ogień do pierwszego ustawienia, fondue utrzyma ją roztopioną.
Za pomocą silikonowego
pędzelka dokładnie rozprowadź
czekoladę na dnie i wewnątrz formy. Umieść ją w
zamrażarce na 10 minut. Postępuj w ten sam sposób ze wszystkimi foremkami. Nie wyłączaj fondue, czekolada będzie jeszcze potrzebna.
W międzyczasie przygotuj
nadzienie w
misce. Wymieszaj widelcem
pastę pistacjową, tahini i cienki chrupiące ciasto kataifi. Możesz je pokroić i usmażyć z odrobiną masła lub kupić już usmażone, co zaoszczędzi ci pracy.
Wyjmij foremki z zamrażarki
z zastygniętą warstwą czekolady i nałóż do nich łyżką
nadzienie, wygładź je, a na koniec polej
rozpuszczoną czekoladą. Wstaw do
lodówki na 30 minut
do zastygnięcia.
NASZA WSKAZÓWKA: Słodycz domowej czekolady Dubai zależy od rodzaju użytej czekolady i pasty pistacjowej. Aby uzyskać mniej słodką wersję, możesz użyć ciemnej czekolady i 100% niesłodzonej pasty pistacjowej.
Możesz również przygotować
pastę pistacjową w domu, postępując zgodnie z instrukcjami na naszym blogu.