info text

Czekolada dubajska

Przepisy
22.05.2025

Luksusowe doznania smakowe, które przygotujesz w domu

Czekolada dubajska słusznie podbija świat. Ten słodki klejnot z odrobiną egzotyki można kupić w wielu wersjach i smakach, które różnią się w zależności od użytych składników i sposobu ich przetwarzania. Jeśli chcesz mieć pewność i delektować się najczystszą wersją bez kompromisów, spróbuj zrobić ją w domu. Zaskoczy Cię, jakie to proste. A rezultat? Absolutnie nie można się oprzeć!
opis: dwie nastolatki przygotowywują dubajską czekoladą przy użyciu czekoladowego fondue.

Składniki na 6 batoników:

  • 45 g ciasta kataifi (dostępne w większych marketach oraz sklepach z orientalnymi produktami)
  • 200 g czekolady (najlepiej wiórki czekolady cukierniczej, ale można też użyć zwykłej tabliczki czekolady)
  • 150 g pasty pistacjowej (przy wyborze należy zwrócić uwagę na proporcje pistacji, dostępne są różne stężenia)
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
opis: w miseczkach znajdują się składniki na dubajską czekoladę: czekoladowe dropsy, pasta tahini, ciasto kataifi oraz słoik z pastą pistacjową i łopatka do rozsmarowywania.

Sposób przygotowania:

Najpierw rozpuść czekoladę w fondue. Gdy będzie płynna, zmniejsz ogień do pierwszego ustawienia, fondue utrzyma ją roztopioną.

Za pomocą silikonowego pędzelka dokładnie rozprowadź czekoladę na dnie i wewnątrz formy. Umieść ją w zamrażarce na 10 minut. Postępuj w ten sam sposób ze wszystkimi foremkami. Nie wyłączaj fondue, czekolada będzie jeszcze potrzebna.

W międzyczasie przygotuj nadzienie w misce. Wymieszaj widelcem pastę pistacjową, tahini i cienki chrupiące ciasto kataifi. Możesz je pokroić i usmażyć z odrobiną masła lub kupić już usmażone, co zaoszczędzi ci pracy.

Wyjmij foremki z zamrażarki z zastygniętą warstwą czekolady i nałóż do nich łyżką nadzienie, wygładź je, a na koniec polej rozpuszczoną czekoladą. Wstaw do lodówki na 30 minut do zastygnięcia.

NASZA WSKAZÓWKA: Słodycz domowej czekolady Dubai zależy od rodzaju użytej czekolady i pasty pistacjowej. Aby uzyskać mniej słodką wersję, możesz użyć ciemnej czekolady i 100% niesłodzonej pasty pistacjowej.

Możesz również przygotować pastę pistacjową w domu, postępując zgodnie z instrukcjami na naszym blogu.
opis: żółte silikonowe foremki wypełnione czekoladą i masą na czekoladę dubajską, obok czekoladowe fondue oraz biały talerz z gotowymi batonikami z czekolady dubajskiej.

Pomogą w przygotowaniu dubajskiej czekolady:

Instrukcja video, jak przygotować własną czekoladę dubajską: