DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyCynamonowe ślimaczki z pistacjami

Cynamonowe ślimaczki z pistacjami

Przepisy
17.03.2024

Składniki

Na ciasto:

  • 285 ml mleka z nerkowców lub pełnotłustego mleka krowiego
  • 67 ml oleju
  • 33 g drobnego cukru 
  • 1 + 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 300 g + 50 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 75 g rozpuszczonego masła (na nadzienie i posmarowanie przed pieczeniem)
  • 10 g mielonego cynamonu
  • 50 g drobnego cukru

Na polewę i zdobienie:

  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki kremu pistacjowego
  • 50 ml mleka z nerkowców lub krowiego
  • 250 g cukru pudru
  • orzechy pistacjowe i borówki

Sposób przygotowania:

Mleko z olejem, cukrem i solą lekko podgrzej i posyp drożdżami. Po dwóch minutach dodaj 300 g mąki, przemieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wmieszaj pozostałą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia i wyrób ciasto. Podsyp je mąką na stolnicy i rozwałkuj na duży prostokątny płat. Posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cynamonem zmieszanym z cukrem. Zwiń jak roladę, odkrajaj nożem ślimaki o grubości około 3 cm i kładź jeden obok drugiego w natłuszczonej formie. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na jeszcze około 15 minut do wyrośnięcia. Lekko posmaruj masłem i piecz 15 do 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po upieczeniu polej ślimaki gładką polewą, którą przygotujesz poprzez wymieszanie rozpuszczonego masła, kremu pistacjowego, mleka i cukru.

Na koniec posyp grubo zmielonymi pistacjami i udekoruj borówkami, które nadadzą wypiekowi lekko pikantną kwaśność.

Mogą Ci się przydać: