Cynamonowe ślimaczki z pistacjami

Składniki
Na ciasto:
- 285 ml mleka z nerkowców lub pełnotłustego mleka krowiego
- 67 ml oleju
- 33 g drobnego cukru
- 1 + 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 300 g + 50 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 75 g rozpuszczonego masła (na nadzienie i posmarowanie przed pieczeniem)
- 10 g mielonego cynamonu
- 50 g drobnego cukru
Na polewę i zdobienie:
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 3 łyżki kremu pistacjowego
- 50 ml mleka z nerkowców lub krowiego
- 250 g cukru pudru
- orzechy pistacjowe i borówki
Sposób przygotowania:
Mleko z olejem, cukrem i solą lekko podgrzej i posyp drożdżami. Po dwóch minutach dodaj 300 g mąki, przemieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wmieszaj pozostałą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia i wyrób ciasto. Podsyp je mąką na stolnicy i rozwałkuj na duży prostokątny płat. Posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cynamonem zmieszanym z cukrem. Zwiń jak roladę, odkrajaj nożem ślimaki o grubości około 3 cm i kładź jeden obok drugiego w natłuszczonej formie. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na jeszcze około 15 minut do wyrośnięcia. Lekko posmaruj masłem i piecz 15 do 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po upieczeniu polej ślimaki gładką polewą, którą przygotujesz poprzez wymieszanie rozpuszczonego masła, kremu pistacjowego, mleka i cukru.
Na koniec posyp grubo zmielonymi pistacjami i udekoruj borówkami, które nadadzą wypiekowi lekko pikantną kwaśność.
Na koniec posyp grubo zmielonymi pistacjami i udekoruj borówkami, które nadadzą wypiekowi lekko pikantną kwaśność.
Mogą Ci się przydać:
0











