Crumble z truskawkami i rabarbarem

Na kruszonkę crumble:
- 80 g schłodzonego masła
- 60 g prażonych płatków migdałów
- 60 g mąki tortowej
- 50 drobnego cukru
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy do smaku
Nadzienie rabarbarowe:
- 250 g rabarbaru
- 150 g truskawek
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka miodu
- 100 g drobnego cukru
- skórka i sok z jednej cytryny
- 20 ml syropu grenadine
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania kruszonki:
Uprażone na scuho migdały wymieszaj z mąką, solą, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrób wszystko na konsystencję kruszonki.
Sposób przygotowania nadzienia:
Oczyszczony i pokrojony na kawałki o wielkości około 3 cm rabarbar połóż na blasze, posyp cukrem, skrop syropem grenadine i przez chwilę lekko podduszaj. Nie powinien być zbyt mocno ugotowany, musi zachować swój kształt. Miękki rabarbar posyp cynamonem, dodaj truskawki, miód, dżem, skókę i sok z cytryny, lekko przemieszaj i włóż do naczynia do zapiekania. Posyp rabarbar kruszonką crumble i zapiekaj w piekarniku w 180°C przez około 10 minut lub do momentu osiągnięcia przez posypkę złotej barwy.
TIP: podawaj z lodami waniliowymi posypanymi pistacjami.
TIP: podawaj z lodami waniliowymi posypanymi pistacjami.
Mogą się przydać:
0








