Serbski pasulj

Przygotuj:
- 500 g białej fasoli ugotowanej zgodnie z instrukcją
- 100 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 20 ml oleju
- 4 pomidory pokrojone na kawałki
- 1 cebulę, drobno posiekaną
- 50 g przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczkę mielonej czerwonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczkę ostrej mielonej czerwonej papryki
- majeranek i oregano do smaku
- bulion lub woda według uznania
- sól, pieprz
- świeża pietruszka do posypania
Sposób przygotowania:
W garnku z olejem podsmaż boczek, marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, czosnek, dodaj przecier, znów krótko podsmaż, dodaj obie papryki i ponownie podsmaż. Wlej bulion lub wodę, dodaj pomidory i gotuj do miękkości. Dodaj fasolę ugotowaną zgodnie z instrukcją, dopraw przyprawami, octem oraz solą i pieprzem. Utrzymuj wystarczającą ilość wody lub bulionu w garnku, aby wszystkie składniki były tuż pod powierzchnią. Podawaj zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.
Pomogą ci w przygotowaniu:
0












