Skuteczne metody czyszczenia przypalonej patelni
Chociaż większość rodzajów
naczyń kuchennych można myć w zmywarce, najdelikatniejszym dla nich sposobem pielęgnacji pozostaje
mycie ręczne w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dzięki temu
patelnie, garnki i rondelki dłużej zachowają swój
wygląd, funkcjonalność i powierzchnię wolną od zarysowań czy plam. Nawet w przypadku przypalenia.
Jeśli zdarzy ci się przypalić patelnię podczas gotowania, nie próbuj usuwać
przypalonych pozostałości poprzez szorowanie. Ostre przedmioty, ścierne środki czystości i druciaki mogą porysować powłokę.
Zawsze
najpierw pozwól p
rzypalonej patelni ostygnąć. Napełnij ją
ciepłą wodą, aby przykryła przypaloną warstwę. Dodaj
odrobinę detergentu i pozostaw do namoczenia na co najmniej pół godziny. Następnie wyczyść patelnię
gąbką do naczyń.
Tradycyjną
domową poradą jest dodanie do wody dwóch łyżek octu lub sody oczyszczonej. Jednak ze względu na różnice w materiałach nie możemy jednoznacznie polecić tych metod.