info text
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyJak wyczyścić patelnię po przypalonym jedzeniu

Jak wyczyścić patelnię po przypalonym jedzeniu

Srebrne patelnie z czarnym wnętrzem leżą na czarnym, kamiennym blacie. Obok nich stosik zielonej fasolki.

Skuteczne metody czyszczenia przypalonej patelni

Chociaż większość rodzajów naczyń kuchennych można myć w zmywarce, najdelikatniejszym dla nich sposobem pielęgnacji pozostaje mycie ręczne w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dzięki temu patelnie, garnki i rondelki dłużej zachowają swój wygląd, funkcjonalność i powierzchnię wolną od zarysowań czy plam. Nawet w przypadku przypalenia.

Jeśli zdarzy ci się przypalić patelnię podczas gotowania, nie próbuj usuwać przypalonych pozostałości poprzez szorowanie. Ostre przedmioty, ścierne środki czystości i druciaki mogą porysować powłokę.

Zawsze najpierw pozwól przypalonej patelni ostygnąć. Napełnij ją ciepłą wodą, aby przykryła przypaloną warstwę. Dodaj odrobinę detergentu i pozostaw do namoczenia na co najmniej pół godziny. Następnie wyczyść patelnię gąbką do naczyń.

Tradycyjną domową poradą jest dodanie do wody dwóch łyżek octu lub sody oczyszczonej. Jednak ze względu na różnice w materiałach nie możemy jednoznacznie polecić tych metod.

Pomogą Ci w czyszczeniu: