info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyHummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

Przepisy
27.03.2024
opis: na pogniecionym arkuszu papieru do pieczenia stoi biała miseczka z hummusem w pomarańczowym odcieniu przyozdobionym ugotowaną ciecierzycą. W tle widać naczynie do siekania wypełnione ciecierzycą i czerwoną papryką. Na pierwszym planie, na lewo od miseczki, leżą marchewka i seler naciowy posiekane w słupki oraz pokrojony w trójkąty chlebek pita. Po prawej w rogu zdjęcia widać rozsypaną ciecierzycę.
 

Składniki:

• 200 g ciecierzycy
• 60 g pasty tahini
• 40 ml oliwy z oliwek
• 20 ml soku z cytryny
• 2 opieczone i oczyszczone czerwone papryki
• czosnek do smaku
• wędzona papryka do smaku
• sól
• pieprz cayenne
 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namaczaj w zimnej wodzie przez około 90 minut, następnie odcedź i znowu przepłucz czystą wodą  (na 100 g ciecierzycy zalecamy 2 kubki wody). Gotuj w szybkowarze przez około 20 minut, po ugotowaniu pozostaw na jeszcze 10 minut w szybkowarze. Dopiero po wypuszczeniu pary odcedź i odstaw wodę na bok. Za pomocą blendera zmiksuj ciecierzycę, tahini, pieczoną paprykę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek oraz przyprawy. Do gęstej mieszanki dodaj wcześniej odstawioną wodę.

WSKAZÓWKA: Jeśli nie masz czasu namoczyć ciecierzycy, możesz ją ugotować po wypłukaniu. Ustaw czas na 35-40 minut. Z kolei w przypadku długo moczonej ciecierzycy (przez noc) wystarczy 10-15 minut gotowania.
 

Mogą Ci się przydać: