Hummus z pieczoną papryką

Składniki:
• 200 g ciecierzycy
• 60 g pasty tahini
• 40 ml oliwy z oliwek
• 20 ml soku z cytryny
• 2 opieczone i oczyszczone czerwone papryki
• czosnek do smaku
• wędzona papryka do smaku
• sól
• pieprz cayenne
• 60 g pasty tahini
• 40 ml oliwy z oliwek
• 20 ml soku z cytryny
• 2 opieczone i oczyszczone czerwone papryki
• czosnek do smaku
• wędzona papryka do smaku
• sól
• pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namaczaj w zimnej wodzie przez około 90 minut, następnie odcedź i znowu przepłucz czystą wodą (na 100 g ciecierzycy zalecamy 2 kubki wody). Gotuj w szybkowarze przez około 20 minut, po ugotowaniu pozostaw na jeszcze 10 minut w szybkowarze. Dopiero po wypuszczeniu pary odcedź i odstaw wodę na bok. Za pomocą blendera zmiksuj ciecierzycę, tahini, pieczoną paprykę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek oraz przyprawy. Do gęstej mieszanki dodaj wcześniej odstawioną wodę.
WSKAZÓWKA: Jeśli nie masz czasu namoczyć ciecierzycy, możesz ją ugotować po wypłukaniu. Ustaw czas na 35-40 minut. Z kolei w przypadku długo moczonej ciecierzycy (przez noc) wystarczy 10-15 minut gotowania.
WSKAZÓWKA: Jeśli nie masz czasu namoczyć ciecierzycy, możesz ją ugotować po wypłukaniu. Ustaw czas na 35-40 minut. Z kolei w przypadku długo moczonej ciecierzycy (przez noc) wystarczy 10-15 minut gotowania.
Mogą Ci się przydać:
0












