Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyHalloweenowe gotowanie - przygotuj się na najstraszliwszą ucztę tego roku

Halloweenowe gotowanie - przygotuj się na najstraszliwszą ucztę tego roku

Wycięte dynie ze świeczką, czarownice, duchy, czarne koty, miotły, ogień, potwory, kościotrupy, sowy, puchacze i inne. To atrybuty święta, które nie ma u nas jeszcze tradycji, ale pomału się zadamawia. Może dlatego, że chodzi o święto z magiczną atmosferą, z dyni można przygotować pyszne potrawy, a do ciasteczek w kształcie grobu nie wgryziesz się o żadnej innej porze roku ;-)
Ktoś wycina na dyni wzór czaszki inspirowanym Día de Muertos. Po lewej stronie palą się świece. Przed dynią leżą różne akcesoria do carvingu w kolorze zielono-pomarańczonym. Akcesoria mają stalowe ostrza.
 

Wykrawanie jako dyscpylina w sztuce czyli: czy masz już carvingowe noże?

Jeśli nie, zerknij na nasz zestaw do dekorowania warzyw i owoców - dyni, marchwi, białej rzepy i rzodkiewek, ogórków, cukinii, pora, jabłek, gruszek, mango, melona i innych. Zestaw zawiera 6 specjalnych dłutek do wykrawania, ceramiczną ostrzałkę i pojemnik umożliwiający bezpieczne przechowywanie narzędzi.
 
Na drewnianej desce do krojenia leży częściowo obrana dynia oraz skrobak do dyni w kolorze pomarańczowym. W lewym górnym rogu widać dynię z wyciętym wzorem czaszki inspirowanym Día de Muertos.
 

Jak obrać dynię? Mamy najlepsze akcesoria!

Nasz skrobak łatwo, szybko i bezpiecznie pozbawi dynię twardej skórki. Grubość plasterków jest regulowana, dlatego skrobak jest odpowiedni do różnych rodzajów dyni, a więc tych z cienką i grubą skórką. Ostrze jest idealnie ostre, wyposażone w ochronne etui umożliwiające bezpieczne przechowywanie.

 

 

 Co z obraną dynią? Mamy przepis!

 
Pomarańczowa zupa dyniowa z imbirem, koprem włoskim i mleczkiem kokosowym w miseczce w morskim kolorze z brązowym brzegiem. Zupa jest skropiona octem balsamicznym i posypana pestkami dyni. Obok miseczki leży blender w srebrno-czarnym kolorze. Na górze obrazka znajduje się zapalona świeca. W obu górnych rogach widać pomarańczowe dynie.
 

Zupa dyniowa z imbirem, koprem włoskim i mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 1 kg dyni (po oczyszczeniu)
  • 1 l warzywnego bulionu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki całej kolendry
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 limonka
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta cynamonu
  • suszone chilli do smaku
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pozbaw dynię skórki i nasion, a miąższ pokrój na centymetrowe kostki. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną na drobno cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną dynię i podsmażaj ją około 10 minut, aż osiągnie złote zabarwienie. Dodaj posiekany czosnek, pastę curry, imbir, chili, kolendrę, kmin, kurkumę, koper i wszystko podsmażaj przez krótki czas. Zalej bulionem warzywnym tak, aby wszystkie warzywa były zanurzone i gotuj przez około 20 minut. Ugotowaną dynię zblenduj na gładki krem z mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki i cynamonem. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, dodaj parę kropli oleju z pestek dyni i odrobinę śmietany.
 
Na drewnianym stole leżą foremki i pokryte koloworym lukrem ciasteczka w halloweenowych kształtach: dyni, grobu, kota, nawiedzonego domu, ducha, nietoperza i trumny. W prawym górnym rogu stoi zapalona świeca.
 

Straszliwie pyszne smakołyki? Wystarczy mieć straszliwe foremki...

Te foremki są doskonałe do wycinania ciastek o oryginalnych kształtach. Są sprzedawane wraz z krążkiem do przechowywania. Wykonane z najwyższej jakości wytrzymałego tworzywa sztucznego, dzięki czemu można je myć w zmywarce.

Jak duża jest Twoja dynia?

Pomarańczowa dynia leży na płaskiej cyfrowej wadze kuchennej w kolorze biało-pomarańczowym. Na wyświetlaczu wagi widać wynik 4,591 kg. Po obu stronach wyświetlacza są przyciski: po lewej przycisk "TARE", a po prawej przycisk z symbolem włączenia.
 

Waga, która da sobie radę z olbrzymią dynią i walizką na urlop

Potrzebujesz zważyć dynię, arbuza, koszyki z owocami czy podręczny bagaż podróżny? Ta waga waży aż do 15 kg! Co więcej, posiada wyświetlacz LCD z dużymi cyframi, który jest dobrze czytelny nawet z większej odległości, umożliwia stopniowe ważenie produktów na jej powierzchni lub w odpowiednim naczyniu.
Powierzchnię ważącą wykonaną z wytrzymałego szkła łatwo utrzymać w czystości.
 

 

Jak zapalić świeczkę w dyni?

Zapalarka plazmowa GrandCHEF - obrazek
 

Wypróbuj zapalarkę plazmową, która nie potrzebuje baterii, gazu ani gniazdka elektrycznego. Wystarczy jej USB!

Zapalarka plazmowa GrandCHEF tworzy wiązkę plazmową, która niezawodnie zapala palniki gazowe, ale także inne palne elementy, i to nawet przy silnym wietrze czy przeciągu. Jest więc doskonała do użytku także na zewnątrz, idealna na grille w ogrodzie, do kuchenek gazowych, lamp katalitycznych, aromalamp, papierowej podpałki w kominkach itp. 

Zapalarka posiada zintegrowany akumulator litowo-jonowy z łatwym ładowaniem, przy pomocy dołączonego kabla, ze wszystkich urządzeń wyposażonych w port USB z napięciem DC 5V, np. komputera, power banka, ładowarki do telefonu itd. Co więcej, została wyposażona w blokadę bezpieczeństwa oraz kontrolkę LED.
W pełni naładowany akumulator posiada energię na co najmniej 100 zapaleń, aby w pełni naładować akumulator potrzeba około półtorej godziny.