DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneGdzie na brunch? Zostań w piżamie i przygotuj go w domu!

Gdzie na brunch? Zostań w piżamie i przygotuj go w domu!

Dlaczego brunch jest tak popularny? Być może dlatego, że to nie tylko czas kolorowych, pomysłowych potraw oraz dobrych napojów, ale i spotkań bez pośpiechu. Przygotowanie go w domu wcale nie jest takie trudne. Zainspiruj się u nas.
Na drewnianym stole znajduje się kolorowa zastawa w odcieniach niebieskiego i brązu. Na talerzach stoją miseczki z owsiankami: po lewej z bananem, kokosem, płatkami migdałów i nasionami granatu, a wyżej po prawej z malinami, jagodami, migdałami i listkami mięty. Niżej znajduje się metalowa łyżeczka z czerwoną rękojeścią i miseczka wypełniona malinami.

Podawaj (owoce) w dobrym stylu!

Niezależnie od tego, czy oferujesz swoim gościom świeże owoce czy w formie smoothie bowl, zrób to stylowo. Brunch powinien nie tylko dobrze smakować, ale także atrakcyjnie wyglądać. Trzy wzory naszej nowej porcelanowej zastawy stołowej FRESCO połączysz tak, że zawsze będą do siebie pasowały. Motywy na talerzach oraz miskach są wizualnie powiązane i tworzą atrakcyjne kompozycje z jedzeniem.
Na obrazku postać kobiety widoczna do ramion. Kobieta trzyma dwuczęściowy odkręcany przeźroczysty pojemnik z zielonymi elementami wypełniony suszoną żurawiną, a w drugiej części jogurtem. Przed nią, na pierwszym planie, stoi pojemnik z jakimś pieczywem oraz jasną pastą lub zupą krem, obok otwarty pojemnik z owocami leśnymi. Widać również część pojemnika z warzywami pokrojonymi w paski: ogórkiem i marchewką. W tle widać również otwarty pojemnik z orzechami.
Przygotowując brunch zadbaj również o naczynia do serwowania i różne pojemniki do przechowywania. Sprytne dwuczęściowe pojemniki są idealne do dwóch rodzajów żywności, które można łączyć przed podaniem lub serwować osobno. Pokrojone warzywa, sery, pasty do smarowania, a także owoce, orzechy, musli i jogurty mogą być w nich bezpiecznie przechowywane, a w razie potrzeby transportowane lub przenoszone. Pojemniki są odpowiednie również do przechowywania płynów, dzięki czemu można w nich przygotowywać przekąski do szkoły i pracy.
Na bambusowej tacy stoi biała filiżanka na spodeczku z metalową łyżeczką. Do filiżanki z zawieszonej nad nią stalowej kawiarki spływa ciemna kawa. W tle widać jasnoszarą ściereczkę kuchenną, a po prawej biały mlecznik. Obok tacy, po prawej, leży talerzyk z ciasteczkami.
Do brunchu pasuje kawa, dużo kawy. Niezależnie od tego, czy posiadasz automatyczny ekspres do kawy, czy ekspres kolbowy, który może przygotować idealną kawę, wybierz filiżanki, z których espresso lub cappuccino będą smakować najlepiej. Wypróbuj unikalną koncepcję ALL FIT ONE - wysokiej jakości porcelanowy serwis, który oszczędza miejsce. Możesz swobodnie używać uniwersalnego spodka ze wszystkimi naczyniami z tej linii. Zarówno z filiżankami i kubkami, jak i z kieliszkiem na jajko czy mlecznikiem.

Przygotowanie brunchu ułatwią Ci również:

Na pierwszym planie taca, a na niej quiche z warzywami, w której brakuje jednego trójkątnego kawałka. Wcześniej quiche było pod przeźroczystą pokrywą, którą teraz unosi dłoń kobiety siedzącej na drugim planie. Kobieta ma żółtą bluzkę. Po jej lewej siedzi druga kobieta w pastelowej fioletowej bluzce. W dłoni trzyma widelec, a na jej talerzu widoczny jest kawałek quiche, którego brakuje w głównym daniu. Stół jest nakryty w jasnych barwach. Talerze leżą na plecionych słomianych okrągłych podkładkach poprzeplatanych czarną nicią. Na stole, po lewej, leży również mała kiść pomidorków cherry.

Pyszności pod pokrywą, którą można odwrócić w razie potrzeby

Quiche wypełnione wszystkim, co lubisz, to właśnie ten przysmak, który zachwyci podniebienie pomiędzy śniadaniem a kolacją. Jeśli masz pod ręką gadżet, który jest misą z wieczkiem do wyrabiania ciasta w razie potrzeby lub tacą z pokrywą do przechowywania i serwowania, to jesteś prawdziwym szczęśliwcem. Chętnie poznasz przepis? Właśnie po to tu jesteśmy, aby nauczyć Cię, jak przygotować quiche krok po kroku!
Na drewnianym blacie stoi srebrno-czarny elektryczny jajowar, a w nim pięć jajek. Szóste jajko znajduje się na pierwszym planie. Jest ugotowane na miękko, znajduje się w białym kieliszku, który stoi na białym spodku z metalową łyżeczką. Za jajowarem stoi dzbanek z mlekiem, pokrywa jajowaru oraz puste tekturowe pudełko po jajkach.
Jajka i poranek idą w parze. Ugotuj je tak, jak lubisz. Delektuj się każdą smakowitą łyżeczką tak, jak lubisz najbardziej - na miękko, twardo lub półtwardo. Bez wysiłku i niezawodnie dzięki elektrycznemu jajowarowi z dokładnie przetestowanymi programami.
Na pierwszym planie na drewnianym blacie na białym spodku z metalową łyżeczką stoi biała filiżanka wypełniona herbatą. Po lewej stoi nierdzewny termos z czarną rękojeścią i czarnym korkiem dozującym. W tle postać kobiety pokazana do ramion siedzi przy talerzu, na którym leżą croissanty.
Brunch obejmuje urozmaicony wybór napojów. Podawana jest Mimoza, czyli prosecco ze świeżym sokiem owocowym. Oczywiście na stole znajdują się również aromatyczna kawa i wyśmienite herbaty. Szczególnie w przypadku gorących napojów niezbędny jest dwuwarstwowy termos z korkiem dozującym. Znajdzie on zastosowanie w kuchni każdego ranka.

Czego jeszcze możesz potrzebować?

Widok z góry na rondelek z odłączoną rękojeścią stojący na drewnianej desce do krojenia. W rondelku zielona zupa krem z delikatnie wmieszaną śmietanką. Po lewej od rondelka stoją dwie białe miseczki z zupą, przyozdobione kroplami oleju, groszkiem i natką pietruszki.
Na solidnej desce do krojenia stoi komplet rondelków i patelni z odłączaną rękojeścią. Na jednym z rondelków leży uniwersalna pokrywka: jej środek jest szklany, a brzegi i uchwyt wykonane z pomarańczowego silikonu. Na desce leży też rozsypana natka pietruszki i papryczki chili.

Inteligentne gotowanie w wyjątkowo łatwych w przechowywaniu naczyniach

Gorące posiłki, zwłaszcza zupy, są mile widzianą częścią brunchu. Jeśli planujesz kupić nowe garnki lub patelnie, zastanów się, czy nie przydałyby Ci się najłatwiejsze w przechowywaniu naczynia kuchenne. Nazywają się VARIO, a do wszystkich naczyń pasuje jedna zdejmowana rękojeść. Oprócz tego, że garnki idealnie do siebie pasują bez żadnych przeszkadzających uchwytów po włożeniu jeden w drugi, posiadają również najwyższej jakości powłokę antyadhezyjną. Naczynia te więc nie tylko oszczędzają miejsce, ale można w nich gotować i smażyć bez przypalania.
Na kuchence indukcyjnej stoi rondelek z roztopionym masłem, a za nim nierdzewny garnek z naczyniem do gotowania na parze z pokrywką ze szkła i stali nierdzewnej. W tle jasnobrązowa ściereczka, a na niej drewniana łyżka. Po prawej za garnkiem stoi miska pełna dużych klusek.
Pod koniec brunchu nadszedł czas na gorące jedzenie. Ugotuj je na parze i zaoszczędź energię. Naczynie do gotowania na parze pasuje do każdego garnka lub naczynia żaroodpornego o średnicy 20 lub 22 cm. Możesz więc nie tylko odgrzewać w nim gotowe posiłki, ale także przygotowywać potrawy w dolnym garnku i gotować na parze w naczyniu na górze.
Na drewnianym stole leży patelnia z czterema wgłębieniami i odłączaną rękojeścią. W trzech wgłębieniach leżą pancakes. Poniżej ciemnoszara łopatka z metalową rękojeścią. Po prawej miseczka z malinami i jagodami.
Ukochane brunchowe klasyki, naleśniki i jajka sadzone. Jak je zgrabnie przygotować? Jeśli posiadasz patelnię odpowiednią do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek, włącznie z indukcją, naleśniki wyjdą doskonałe. Ponadto po użyciu patelnię SmartCLICK można przechowywać ze zdjętą rączką i zaoszczędzić sporo miejsca.
Pastelowe naczynia w różnych odcieniach bieli i niebieskiego z delikatnymi wzorami.  W głębokim talerzu knedliki z powidłami śliwkowymi posypane cukrem pudrem oraz startym piernikiem i przyozdobione listkami mięty. Jeden kndelik jest przekrojony i widać jego nadzienie. Po prawej stronie stoi pasująca do kompletu miseczka z cukrem pudrem.
Spróbuj gotowanych na parze jedwabistych kndelików posypanych piernikiem według przepisu naszego szefa kuchni!

Parę wskazówek na zakończenie: