Uległeś subtelnie korzennemu smakowi dyniowego latte i chcesz cieszyć się nim w domu? Podpowiadamy, jak wygodnie przygotować ten jesienny specjał.
Co odróżnia pumpkin spice latte od zwykłej caffѐ latte, czyli kawy ze spienionym mlekiem i mleczną pianką? Dwa dodatkowe składniki: porcja puszystej bitej śmietany i korzenny syrop dyniowy. Polska nazwa „dyniowe latte” jest niedokładna. Brakuje w niej najbardziej aromatycznego składnika: przyprawy. A dlaczego ta kawa uzależnia? Prawdopodobnie dlatego, że potrafi nie tylko pobudzić, ale także osłodzić dzień, a dzięki połączeniu przypraw i gorącego mleka nawet rozgrzać.
Przygotowując
dyniowe latte, nie można obejść się bez
syropu dyniowego. A tego nie można przygotować bez
puree z dyni. Zaletą jest to, że
puree jest wszechstronnym składnikiem, który na pewno się nie zmarnuje. Oprócz kawy, można go użyć do słodkich deserów, takich jak
placuszki dyniowe z powidłami, dyniowe muffiny, ale także na przykład do dyniowych gnocchi lub domowego chleba.
Przygotuj syrop zgodnie z
naszym przepisem.