Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneCiesz się darami lata przez cały rok

Ciesz się darami lata przez cały rok

Pamiętasz spiżarnię u babci pełną przetworów, a może słoiki wszystkich wielkości w Twoim domu podarowane przez mamę? To, z czym dorastaliśmy, znów wraca do mody. Przygotuj własne kompoty, dżemy i domowe syropy. Sposobów na przetworzenie kolorowych zbiorów jest dziś coraz więcej. Poznaj niektóre z nich oraz pomocników szytych na miarę.

Czar domowych przetworów

Pasteryzacja nie musi być trudne, nie potrzebujesz żadnych specjalnych garnków. Wystarczy sprytny i zajmujący niewiele miejsca zestaw, który zamieni zwykły garnek w taki do pasteryzacji. Obejmuje on nakładkę do zwykłych garnków o średnicy 24 cm, solidną szklaną pokrywkę oraz trwały termometr ze stali nierdzewnej, który pokazuje temperaturę wewnątrz garnka.
Podczas kupowania akcesoriów do pasteryzacji nie zapomnij o najważniejszym z nich - uniwersalnych kleszczach do wieczek. Bez problemu otworzą słoiki ze wszystkimi popularnymi zakrętkami i wieczkami typu omnia. I mała niespodzianka na koniec - potrafi otworzyć nawet małe zakrętki butelek PET.
Nie udało Ci się przetworzyć wszystkich owoców? Z reszty przygotuj smoothie lub przekąskę dla dzieci. Wystarczy włączyć mikser stołowy. Ten nasz z fabrycznymi programami dla smoothie, koktajli i puree posiada wyjątkowo ostre nożyki, funkcję miksowania pulsacyjnego oraz duże naczynie o pojemności 1800 ml.

Co jeszcze może Ci się przydać?

 

Owoce i warzywa ze słoików

Nie umiemy sobie wyobrazić lata bez przetworów. W ten sposób możesz zachować małe i większe owoce, które przetrwają w słoikach długie miesiące, a Ty będziesz mógł delektować się nimi kiedykolwiek w ciągu roku w wypiekach lub tak poprostu, pałaszując je łyżeczką. Domowe przygotowywanie przetworów docenią także ci, którzy lubią mieć skład potraw pod kontrolą. Domowy dżem możesz przygotować w zdrowszy sposób, z mniejszą zawartością cukru i bez zbędnych dodatków.
Jeśli kochasz śliwki, to na pewno ucieszy Cię informacja, że drylowanie ich jeszcze nigdy nie było tak proste! Polecamy Ci sprawić sobie Drylownicę do śliwek HANDY, która za jednym ściśnięciem rękojeści przepołowi śliwkę wzdłuż i pozbawi ją pestki. Jest doskonała do drylowania nie tylko świeżych śliwek, ale również tych rozmrożonych.
Są praktyczne oraz atrakcyjne. Chodzi o słoiki do przetworów z klipsem. Posiadają solidne zamknięcie ze stali nierdzewnej oraz uszczelkę z wysokiej jakości naturalnego kauczuku. Przetwory możesz w nich bez obaw przechowywać przez okres od 3 do 6 lat. W naszej ofercie znajdziesz 7 rozmiarów o pojemności od 100 ml do 5000 ml.

Na pewno docenisz również te produkty:

Suszenie, kiszenie i pakowanie próżniowe potraw

Istnieje wiele innych sposobów na zachowanie zbiorów na później. Na przykład suszarka do żywności doskonale nadaje się do przetwarzania owoców, warzyw, grzybów, ziół, a nawet mięsa. Jej zalety obejmują cichą pracę, dużą powierzchnię suszenia oraz bardzo praktyczne ustawienia temperatury i czasu suszenia.
Czy masz duże ilości nie tylko owoców i warzyw, ale także innych produktów spożywczych, które chcesz przechowywać przez dłuższy czas, a tym samym przedłużyć ich świeżość? W takim razie w Twoim domu nie może zabraknąć zgrzewarki próżniowej z workami próżniowymi lub folią próżniową. Można jej również używać do marynowania, gotowania metodą sous-vide i przechowywania gotowych posiłków.
Domowe kiszenie nigdy nie była łatwiejsze. Uwielbiasz kiszoną kapustę, ogórki kiszone lub pikle? W takim razie wyposaż się w zestaw do kiszenia o pojemności 5000 ml lub 1000 ml, który składa się ze słoików z unikalnym hermetycznym wieczkiem. Do zestawu dołączone są sprawdzone przepisy, możesz dokupić również siatka i obciążniki. Kiszenie jest zdrowe, ruszaj ze smakiem!
 

 Nie zapomnij o:

 
Na drewnianej desce do krojenia leży kromka białego chleba posmarowanego dżemem brzoskwiniowym, otwarty słoik z dżemem, połówka brzoskwini, laska cynamonu i gwiazdka anyżu. O deskę oparty jest nóż do smarowania. W tle talerz brzoskwiń, biały kubek z herbatą oraz dłuży słoik brzoskwiń w syropie.

Dżem czy marmolada?

Czy wiesz, czym różni się dżem od marmolady? Marmoladę przygotowuje się wyłącznie z owoców cytrusowych, nastomiast dżem można zrobić z jakichkolwiek innych owoców. To podstawowa różnica wynikająca z obowiązujących przepisów prawnych. Tak czy owak, my lubimy oba te przetwory i na koniec mamy dla Ciebie pyszny przepis na delikatnie przyprawiony brzoskwiniowy dżem.
 

Parę propozycji na koniec:

 

Co jeszcze warto wiedzieć? 

Dlaczego warto jeść kiszonki?
  • Kiszona żywność jest zdrowa i ma korzystny wpływ na organizm, ponieważ zawiera naturalne probiotyki, które wspierają zdrową mikroflorę jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają system odpornościowy.
  • Jak długo wytrzymają przetwory w słoikach z klipsem?
    Słoiki do przetworów z klipsem TESCOMA DELLA CASA bezpiecznie przechowają przetworzoną żywność przez 3 do 6 lat, jeśli zostały odpowednio przygotowane oraz są przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu.