info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDżem brzoskwiniowy z cynamonem i anyżem

Dżem brzoskwiniowy z cynamonem i anyżem

Przepisy
10.06.2025
Na drewnianej desce do krojenia leży kromka białego chleba posmarowanego dżemem brzoskwiniowym, otwarty słoik z dżemem, połówka brzoskwini, laska cynamonu i gwiazdka anyżu. O deskę oparty jest nóż do smarowania. W tle talerz brzoskwiń, biały kubek z herbatą oraz dłuży słoik brzoskwiń w syropie.

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 650 g cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie cukru żelującego
  • 2 całe laski cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie obierz, pozbaw pestek i pokrój na kawałki. Umieść w rondelku razem z cynamonem, anyżem i kwaskiem cytrynowym, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut, aż owoce puszczą sok. Zdejmij garnek, dodaj cukier żelujący, ponownie doprowadź do wrzenia, dodaj cukier granulowany i gotuj przez około 5 minut. Wyjmij przyprawy i przelej do suchych, najlepiej ogrzanych słoików, odwracając je do góry dnem.

Pomogą w przygotowaniu: