3 przepisy z gotowanych jajek
Ugotowane jajka są używane w sałatkach, dodatkach i innych potrawach, więc nigdy się nie marnują. W lodówce wytrzymują do 7 dni, ale po tygodniu należy je jak najszybciej wykorzystać. Co przyrządzić z gotowanych jajek? Mamy dla Ciebie trzy przykładowe przepisy.
Kanapka z sałatką jajeczną
Czas przygotowania: 10 minut
Uwaga: Podane składniki dotyczą przygotowania jednej kanapki.

Składniki
- 1 duże jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- 1 do 2 łyżek majonezu
- 2 łyżki selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
- 1 łyżka drobno posiekanej zielonej cebulki (lub szczypiorku)
- szczypta curry, sól i pieprz
- sałata
- 2 kromki chleba tostowego
Wskazówki
- Rozgnieć pokrojone w kostkę jajka widelcem. Następnie wymieszaj je z majonezem, selerem i zieloną cebulką. Na koniec dopraw gotową sałatkę curry, solą i pieprzem.
- Jeśli lubisz chrupiący chleb tostowy, opiecz go na grillu w piekarniku.
- Ułóż kanapkę warstwami, kładąc sałatę na jednej kromce chleba, rozprowadzając na wierzchu mieszankę jajeczną, a następnie kładąc drugą kromkę chleba na wierzchu.
Pomogą ci w przygotowaniu:
Sałatka ziemniaczana
Czas przygotowania: 35 minut
Uwaga: Z podanych składników przygotujesz od 4 do 6 porcji sałatki.

Składniki
- 3 do 4 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1/4 szklanki soku z ogórków kiszonych
- 3 łyżki drobno posiekanych ogórków
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1 do 2 szalotek, drobno posiekanych
- 1 do 2 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę
- 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
- 1/2 czerwonej papryki (surowej lub pieczonej)
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- szczypta soli i pieprzu
Wskazówki
- Ugotuj obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie. Gotuj je przez 10 do 20 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
- Umieść ugotowane ziemniaki w dużej szklanej misce i zalej je sokiem z ogórków. Następnie dodaj do miski drobno posiekane ogórki, pietruszkę, cebulę, szalotkę, jajka na twardo, marchewkę i czerwoną paprykę.
- W osobnej małej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj majonez z musztardą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wymieszaj dressing z ziemniaczaną mieszanką.
Zawsze miej je pod ręką:
Sałatka Nicoise
Czas przygotowania: 55 minut
Uwaga: Składniki na 6 porcji.

Składniki na sos winegret
- 1/3 szklanki soku z cytryny (lub octu z czerwonego wina)
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki drobno posiekanej szalotki
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na sałatkę
- 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6 jajek na twardo, pokrojonych w ćwiartki
- 1 i 1/4 kg małych ziemniaków
- 2 średniej wielkości główki sałaty rzymskiej lub lodowej
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 200 g zielonej fasolki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1/4 szklanki oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka anchois
- sól i pieprz
Procedura
- Najpierw przygotuj dressing. Umieść olej, sok z cytryny (lub ocet), szalotkę, zioła i musztardę w zamykanym słoiku. Zamknij słoik wieczkiem i dokładnie wstrząśnij dressingiem. Dopraw solą i pieprzem. Umieść plasterki cebuli w małej misce, skrop je 3 łyżkami dressingu i odstaw na bok.
- Następnie ugotuj ziemniaki do miękkości. Jeszcze ciepłe pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości ziemniaków. Umieść ugotowane ziemniaki w innej misce i polej je około 1/4 szklanki dressingu.
- Podczas gdy ziemniaki się gotują, ugotuj zieloną fasolkę. W mniejszym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej fasolkę szparagową. Gotuj ją przez 3 do 5 minut, aż będzie sprężysta i chrupka. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
- A teraz przechodzimy do serwowania. Ułóż sałatę na talerzu, połóż tuńczyka na środku, a wokół niego pomidory i cebulę. Umieść małe stosy ziemniaków i zielonej fasoli na krawędzi sałatki. Następnie dodaj jajka, oliwki i anchois na wierzch sałatki. Na koniec skrop pozostałym dressingiem.
Mogą Ci się przydać:
Pokochasz powyższe potrawy z dodatkiem jajek, ponieważ są smaczne i pełne zdrowych składników. Jajka mają wysoką wartość biologiczną i zawierają dużą ilość wysokiej jakości białka.
0




















