Zupa dyniowa z zupowaru

Składniki:
- 600 g pieczonej dyni
- 500 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 limonka
- 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- szczypta cynamonu
- pestki dyni
- chili do smaku
- płatki kokosowe do dekoracji
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Usuń skórę i pestki z dyni i pokrój miąższ na większe kawałki. Umieść na blasze do pieczenia, skrop olejem i piecz do miękkości w temperaturze 180°C.
Umieść w zupowarze. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj pastę curry, pozostałe przyprawy z wyjątkiem cynamonu i ponownie krótko podsmaż, dodaj do dyni. Wlej bulion i uruchom program zupy krem.
Na 5 minut przed końcem programu dodaj mleko kokosowe, cukier, sok z limonki i cynamon. Dopraw zupę solą i pieprzem. Udekoruj chili, pestkami dyni, wiórkami kokosowymi i świeżą kolendrą.
Umieść w zupowarze. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj pastę curry, pozostałe przyprawy z wyjątkiem cynamonu i ponownie krótko podsmaż, dodaj do dyni. Wlej bulion i uruchom program zupy krem.
Na 5 minut przed końcem programu dodaj mleko kokosowe, cukier, sok z limonki i cynamon. Dopraw zupę solą i pieprzem. Udekoruj chili, pestkami dyni, wiórkami kokosowymi i świeżą kolendrą.
Zupa dyniowa bez wysiłku:
0












