Strona głównaTESCOMA blogZupa dyniowa z zupowaru

Zupa dyniowa z zupowaru

Osoba w jasnym swetrze trzyma w dłoniach miseczkę gęstej zupy dyniowej z mlekiem kokosowym posypaną papryką, pestkami dyni i świeżymi listkami ziół. Miseczka leży na talerzyku, obok niej widać ćwiartkę limonki.

Składniki:

  • 600 g pieczonej dyni
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 limonka
  • 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • szczypta cynamonu
  • pestki dyni
  • chili do smaku
  • płatki kokosowe do dekoracji
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Usuń skórę i pestki z dyni i pokrój miąższ na większe kawałki. Umieść na blasze do pieczenia, skrop olejem i piecz do miękkości w temperaturze 180°C.

Umieść w zupowarze. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj pastę curry, pozostałe przyprawy z wyjątkiem cynamonu i ponownie krótko podsmaż, dodaj do dyni. Wlej bulion i uruchom program zupy krem.

Na 5 minut przed końcem programu dodaj mleko kokosowe, cukier, sok z limonki i cynamon. Dopraw zupę solą i pieprzem. Udekoruj chili, pestkami dyni, wiórkami kokosowymi i świeżą kolendrą.

Zupa dyniowa bez wysiłku: