DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyZdrowie fit drugie śniadanie DELLA CASA

Zdrowie fit drugie śniadanie DELLA CASA

Przepisy
1.01.2019
Nie bój się, nie zaprezentujemy Ci żadnej cudownej diety, której podstawą jest głodzenie się i odmawianie sobie wszystkich słodyczy. Chcemy Ci tylko pokazać, że nawet słodkości mogą być zdrowe, a przy tym smaczne. Wystarczy kilka chwil i możesz za pomocą nowej Praski do zdrowych batoników DELLA CASA przygotować jednocześnie nawet kilka domowych batoników pełnych substancji odżywczych i dodających energii. Zapewniamy Cię, że będą pyszne, możesz przecież do nich dodać dokładnie to, co lubisz.
Praski do zdrowych batoników DELLA CASA

Batony RAW – smakołyk nie tylko dla wegan


Każdego czasem dopada spadek energii. Jeśli masz możliwość wyboru, sięgnij raczej po baton orzechowy, a nie pełen cukru i pustych kalorii baton czekoladowy. Przekonaj się, jak pyszne mogą być batoniki RAW! Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, a dodatkowo jeśli zrobisz je w domu będą Cię kosztować jedynie kilka złotych. Oprócz ziaren i suszonych owoców możesz dodać do nich na przykład kawę, sprasować i Twoja dodatkowa dawka energii jest gotowa.

 RAW batoniki kawowe z daktylami 

Składniki
120 g suszonych daktyli, 110 g orzechów nerkowca, 110 g łuskanych migdałów, 10 g prażonych ziaren kawy, łyżka wody

Przygotowanie

  • Podziel masę na 6 równych porcji. Silikonowe foremki włóż do pojemniczków i wypełnij przygotowaną masą aż po brzegi.
  • Ułóż foremki w pojemniczkach jeden na drugim i przykryj wieczkiem. Oba elastyczne zamknięcia włóż do otworów w wieczku i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, do stężenia.
Wskazówka: im dłużej praska z batonikami będzie w lodówce, tym lepiej będą one trzymać kształt.

  • Rozłóż praskę, wyjmij silikonowe foremki z plastikowych pojemników i poprzez delikatne naciśnięcie na elastyczne dno, wyjmij batoniki z foremek.
Praski do zdrowych batoników DELLA CASA

Pieczone i chrupiące

Wymagają odrobinę więcej czasu na przygotowanie, ale za to są doskonale chrupiące: pieczone batoniki z różnych zbóż, suszonych owoców, orzeszków, posłodzone miodem, a nawet oblane czekoladą. Kształt nadadzą im silikonowe foremki, a o ich higieniczne przechowywanie i przenoszenie zatroszczą się jednorazowe woreczki. Tego typu zdrowym słodyczom nie oprą się nawet dzieci, a Ty możesz mieć pewność, że ich podwieczorek składa się wyłącznie ze zdrowych składników.

FlapJack z miodem 

Składniki
80 g mieszanki płatków żytnich i jaglanych, 80 g rozpuszczonego masła, 80 g suszonych daktyli i śliwek, 60 g miodu, 50 g niesolonych migdałów, 10 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  • Wszystkie suche składniki posiekaj na grubo, a następnie dodaj do nich mokre składniki (rozpuszczone masło, miód) i przygotuj gęstą, lepką masę.
  • Podziel masę na 6 równych porcji, wypełnij nią foremki aż po brzegi i dobrze dociśnij.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, umieść w nim wypełnione foremki i piecz 20 – 25 minut.
  • Upieczone batoniki pozostaw do wystygnięcia i poprzez delikatne naciśnięcie na elastyczne dno, wyjmij batoniki z foremek.

Wskazówka: Upieczone batoniki polej rozpuszczoną czekoladą.

FlapJack z miodem