Wołowina z grzybami

Przygotuj:
- 500 g pieczeni wołowej w plastrach
- 700 ml bulionu wołowego
- 350 g grzybów leśnych
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 100 ml oleju
- 30 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso rozbij, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Odłóż na bok. Na czystą patelnię z odrobiną oleju wysyp boczek oraz drobno posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor. Wlej wino, pozwól alkoholowi odparować przez około 3 minuty i dodaj zrumienione mięso. Wlej bulion, dodaj liście laurowe i duś w szybkowarze przez 15 minut. W międzyczasie podsmaż pokrojone grzyby na maśle z pozostałym olejem, dopraw kminkiem, pieprzem oraz solą i odstaw. Do podduszonego mięsia dodaj podsmażone grzyby, starty czosnek i gotuj przez około 15 minut.
Wskazówka: Możesz doprawić sos musztardą.
Czego będziesz potrzebować:
0












