info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Wołowina z grzybami

Przepisy
24.10.2024
 

Przygotuj:

  • 500 g pieczeni wołowej w plastrach
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 350 g grzybów leśnych
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 100 ml oleju
  • 30 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso rozbij, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Odłóż na bok. Na czystą patelnię z odrobiną oleju wysyp boczek oraz drobno posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor. Wlej wino, pozwól alkoholowi odparować przez około 3 minuty i dodaj zrumienione mięso. Wlej bulion, dodaj liście laurowe i duś w szybkowarze przez 15 minut. W międzyczasie podsmaż pokrojone grzyby na maśle z pozostałym olejem, dopraw kminkiem, pieprzem oraz solą i odstaw. Do podduszonego mięsia dodaj podsmażone grzyby, starty czosnek i gotuj przez około 15 minut.
 
Wskazówka: Możesz doprawić sos musztardą.
 

Czego będziesz potrzebować: