Obraz na pasku powiadomień

Wołowina Wellington

Na zdjęciu widać porcję wołowej pieczeni w cieście z sosem i grzybami, która leży na jasnobrązowym ceramicznym talerzu z niskim brzegiem. Nad talerzem znajduje się czarna brytfanna z odlewu aluminium z powłoką nieprzywierającą, a w niej cała pieczeń wołowa w cieście, z której został odkrojony kawałek poniżej.
Wołowina Wellington to wyjątkowe danie świąteczne, które wymaga czasu, rzetelnego przygotowania i starannej kontroli przyrumienienia mięsa - czyli zapewnienia, że jest ono upieczone w pożądanym stopniu, podczas gdy ciasto pozostaje doskonale chrupiące. To prawdziwa gratka dla koneserów wysokiej jakości mięsa. Podaje się ją z pieczonymi warzywami, grzybami lub różnymi rodzajami puree, takimi jak ziemniaczane, marchewkowe lub inne.

Składniki:

  • 1300 g polędwicy wołowej
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • olej
  • musztarda Dijon
  • sól i pieprz

Przepis na naleśniki szpinakowe znajdziesz tutaj.

Mieszanka grzybowo-drobiowa:

  • 650 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • czosnek do smaku
  • sól i pieprz
  • masło i olej

Grubo posiekaj grzyby w blenderze. Na patelni z odrobiną oleju i łyżeczką masła zarumień drobno posiekaną szalotkę, dodaj starty czosnek oraz grzyby i smaż, aż płyn odparuje, około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.

  • 650 g piersi z kurczaka
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 1 białko jajka
  • sól
Umieść mrożone piersi z kurczaka, białko jajka i sól w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji. Stopniowo dodawaj zimną śmietanę i krótko wymieszaj. Utrzymuj schłodzone.

Tuż przed napełnieniem Wellingtona połącz obie mieszanki.

Sposób przygotowania:

Dopraw solą i pieprzem oczyszczoną polędwicę i obsmaż na oleju ze wszystkich stron, pozostaw do ostygnięcia. Zawiń mięso w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Następnie posmaruj mięso musztardą. Rozłóż naleśniki na folii spożywczej na długość mięsa + 2 cm naddatku z każdej strony. Posmaruj je mieszanką grzybów i kurczaka, ułóż na wierzchu zrumienione mięso, posmaruj musztardą i ostrożnie zawiń. Upewnij się, że folia jest szczelnie zamknięta i odstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Rozwiń ciasto francuskie odpowiednio do wielkości mięsa, resztę wykorzystaj na kratkę. Odwiń mięso z folii i zawiń je w ciasto, a końce posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posmaruj całą powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Za pomocą wałka uformuj kratkę z pozostałego ciasta, rozprowadź ją na całej powierzchni i ponownie posmaruj jajkiem. Rozgrzej piekarnik z blachą do pieczenia do 180°C, włóż papier do pieczenia i przygotowany Wellington. Piecz, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 38-45°C. Odstaw na 10 minut przed pokrojeniem.

NASZA RADA : Podawaj Wellingtona z podsmażonymi borowikami i sosem demi-glace.

Zainspiruj się: