DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Wieniec makowy

Przepisy
14.01.2024

Składniki (na dwa wieńce):

  • 750 g mąki tortowej
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 30 g cukru kryształ
  • 20 g drożdży
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
Makowe nadzienie:
  • 200 g mielonego maku
  • 300 ml mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 30 ml rumu
Postup:
Przygotuj zaczyn z drożdży, trzech łyżek ciepłego mleka i odrobiny cukru. Miękkie masło utrzyj z jajkami i cukrem. Dodaj mąkę, sól, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i resztę letniego mleka. Wyrób ciasto i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mleko z makiem i cukrem podgrzej, możesz dodać rum do smaku. Nadzienie pozostaw do ostygnięcia. Jak tylko ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj na stolnicy na płat. Rozwałkowane ciasto posmaruj połową nadzienia i zwiń w roladę. Tę następnie podziel rozcinając ją oprócz ostatnich paru centymetrów. Oba powstałe końce przekładaj przez siebie na kształt wiatraka, a na koniec połącz je w kształt wieńca. Następnie w ten sam sposób przygotuj drugą część ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 25 minut. Pozostaw wieniec do ostygnięcia, pokrój i posyp cukrem.
Przydadzą Ci się: