DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySoczyste makowe nadzienia

Soczyste makowe nadzienia

Przepisy
3.10.2017
Aby przygotować smaczne makowe nadzienie nie potrzebujesz żadnych magicznych składników. Na dobry początek mamy dla Ciebie radę: aby osiągnąć idealny smak, używaj tylko świeżo zmielonego maku. Poza tym możesz popuścić wodze fantazji. Mak doskonale smakuje z miodem, marmoladami owocowymi, twarogiem, skórką cytrynową, cynamonem, wanilią, goździkami, a nawet z rumem. Jeśli lubisz bardzo delikatne nadzienia, dodaj do maku żółtko oraz pianę z białek. Nie wiesz, który przepis wybrać na początek? Wypróbuj jedną z naszych ulubionych receptur.
Maszynka do maku HANDY

Tradycyjne nadzienie makowe

  • 250 ml mleka
  • 150 g mielonego maku
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • mielony cynamon i cukier waniliowy do smaku
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 – 3 łyżki rumu
  • mielone biszkopty do zagęszczenia
Zagotuj mak w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru odstaw do wystygnięcia. Dodaj cynamon, pozostały cukier, migdały i rum. Następnie zagęść nadzienie mielonymi biszkoptami według potrzeby.

Szybkie nadzienie makowe bez gotowania

Jeśli czas nagli i ciasto ma być szybko gotowe, możesz przygotować nadzienie makowe bez gotowania. Jest to połączenie mielonego maku, marmolady i odrobiny cukru. Efekt będzie zaskakujący.
  • mielony mak
  • cukier puder
  • marmolada jabłkowa (lub przetarty kompot jabłkowy)
 

Nadzienie makowo – rumowe

  • 250 ml mleka
  • 150 g mielonego maku
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • mielony cynamon i cukier waniliowy do smaku
  • 2 – 3 łyżki rumu
  • mielone biszkopty do zagęszczenia
Do mleka dodaj mak oraz dwie łyżki cukru i zagotuj. Kiedy masa wystygnie, dodaj do niej cynamon, pozostały cukier i rum. W zależności od potrzeby zagęść nadzienie mielonymi biszkoptami.