Soczyste makowe nadzienia
Aby przygotować smaczne makowe nadzienie nie potrzebujesz żadnych magicznych składników. Na dobry początek mamy dla Ciebie radę: aby osiągnąć idealny smak, używaj tylko świeżo zmielonego maku. Poza tym możesz popuścić wodze fantazji. Mak doskonale smakuje z miodem, marmoladami owocowymi, twarogiem, skórką cytrynową, cynamonem, wanilią, goździkami, a nawet z rumem. Jeśli lubisz bardzo delikatne nadzienia, dodaj do maku żółtko oraz pianę z białek. Nie wiesz, który przepis wybrać na początek? Wypróbuj jedną z naszych ulubionych receptur.

Tradycyjne nadzienie makowe
- 250 ml mleka
 - 150 g mielonego maku
 - 4 łyżki drobnego cukru
 - mielony cynamon i cukier waniliowy do smaku
 - 2 łyżki mielonych migdałów
 - 2 – 3 łyżki rumu
 - mielone biszkopty do zagęszczenia
 

Szybkie nadzienie makowe bez gotowania
Jeśli czas nagli i ciasto ma być szybko gotowe, możesz przygotować nadzienie makowe bez gotowania. Jest to połączenie mielonego maku, marmolady i odrobiny cukru. Efekt będzie zaskakujący.- mielony mak
 - cukier puder
 - marmolada jabłkowa (lub przetarty kompot jabłkowy)
 
Nadzienie makowo – rumowe
- 250 ml mleka
 - 150 g mielonego maku
 - 4 łyżki drobnego cukru
 - mielony cynamon i cukier waniliowy do smaku
 - 2 – 3 łyżki rumu
 - mielone biszkopty do zagęszczenia
 
0








