Obraz na pasku powiadomień

Sakrajda

Servírovací deska GrandCHEF 40 x 14 cm - obrázek

Składniki:

  • 300 g zwykłej mąki
  • 220 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 jajka + 1 do smarowania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 60 g miękkiego masła + do skropienia
  • 2 łyżki rumu + do skropienia
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 100 g drobno + 40 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g drobno posiekanych orzechów pekan

 

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika do miski. Dodaj cukier, miód, syrop klonowy, dwa roztrzepane jajka, miękkie masło i rum. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je 1-2 łyżkami mleka. Wyrób gładkie, nieklejące się ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na noc. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 mm. Posmaruj arkusz ciasta dżemem, posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz pekan i zwiń długi bok w rulon. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, miejscem łączenia skierowanym do dołu. Posmaruj roladę roztrzepanym jajkiem i posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Po upieczeniu skrop strudel roztopionym masłem i odrobiną rumu. Podawaj posypany cukrem.

Zainspiruj się: