Sakrajda

Składniki:
- 300 g zwykłej mąki
- 220 g cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 jajka + 1 do smarowania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 60 g miękkiego masła + do skropienia
- 2 łyżki rumu + do skropienia
- 2 łyżki mleka
- 300 g powideł śliwkowych
- 100 g drobno + 40 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 50 g drobno posiekanych orzechów pekan
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika do miski. Dodaj cukier, miód, syrop klonowy, dwa roztrzepane jajka, miękkie masło i rum. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je 1-2 łyżkami mleka. Wyrób gładkie, nieklejące się ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na noc. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 mm. Posmaruj arkusz ciasta dżemem, posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz pekan i zwiń długi bok w rulon. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, miejscem łączenia skierowanym do dołu. Posmaruj roladę roztrzepanym jajkiem i posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Po upieczeniu skrop strudel roztopionym masłem i odrobiną rumu. Podawaj posypany cukrem.
Zainspiruj się:
0












