Domowy makaron to świetny sposób na cieszenie się świeżym i autentycznym smakiem włoskiej kuchni we własnym domu. Dzięki wysokiej jakości składnikom i odpowiednim akcesoriom możesz przygotować makaron, który smakuje nawet lepiej niż ten kupiony w sklepie. A jak to zrobić? Wystarczą 3 podstawowe składniki: mąka, jajka, sól i gotowe.

Najważniejsze jest, aby dobrze i równomiernie wyrobić ciasto. Możesz użyć robota kuchennego lub wyrobić ciasto rękami. Podczas ręcznego wyrabiania lub formowania, pamiętaj o użyciu
silikonowej stolnicy, która ma świetne właściwości. Przede wszystkim idealnie przylega do blatu, a dzięki matowej powierzchni na wierzchu, ciasto nie przykleja się do wałka i jest idealnie gładkie po rozwałkowaniu.
Makaron jak we Włoszech
Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czas uformować makaron. Użyj praski lub
maszynki do makaronu GrandCHEF, aby przygotować świeże domowe spaghetti, tagliolini, fettuccine, lasagne i cienki makaron do zupy. Najpierw przy pomocy wałków przygotuj arkusze ciasta o wymaganej grubości, a następnie przepchnij arkusze przez wałki do krojenia i idealnie równy makaron jest gotowy.

Możesz cieszyć się świeżym makaronem lub dokładnie go wysuszyć.
Stojak do suszenia makaronu DELÍCIA jest odpowiedni do suszenia makaronu o długości do 50 cm. Stojak ma 12 zdejmowanych ramion, które pozwalają łatwo odbierać makaron bezpośrednio z maszynki, wygodnie go przenosić, mocować do konstrukcji i suszyć.

Formuj makaron jak profesjonalista
Jak sprawić, by jeden makaron był podobny do drugiego? Dla tych, którzy lubią pracować ręcznie, oferujemy wiele praktycznych akcesoriów, dzięki którym formowanie będzie jeszcze łatwiejsze:
Wielofunkcyjna krajarka DELÍCIA
Idealna
krajarka do przygotowywania makaronu takiego jak fettucine, tagliatelle, pappardelle i lasagne, ale także makaronów nadziewanych, takich jak tortellini lub ravioli. Zestaw zawiera 9 prostych i 9 falowanych kółek, szerokość krojenia można łatwo regulować.

Poręczna tarka do makaronu
Tarka do makaronu jest świetnym pomocnikiem do łatwego przygotowywania gnocchi, haluszek i dodatków do zup. Posiada trzy wymienne sita z otworami o różnej wielkości oraz poręczną łopatkę, która ułatwia wyciskanie ciasta bezpośrednio do wrzącej wody. Tarka ma antypoślizgową powłokę i pewnie trzyma się na garnkach o średnicy 20-26 cm.

Formy i foremki do nadziewanego makaronu DELÍCIA
Czy wiesz, że...?
Ravioli to większy nadziewany makaron odpowiedni jako danie główne, podczas gdy małe ravioli świetnie nadają się na przykład do zup lub przystawek.

Użyj poręcznych form i foremek, aby przygotować domowe ravioli, raviolini, nadziewane kieszonki lub pierogi. Znajdziesz tu akcesoria do formowania kwadratowych i okrągłych nadziewanych makaronów. Z ich pomocą szybko oraz łatwo stworzysz równe i idealnie ukształtowane kawałki makaronu.
