info text
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyPrzygotowanie domowego makaronu

Przygotowanie domowego makaronu

Domowy makaron to świetny sposób na cieszenie się świeżym i autentycznym smakiem włoskiej kuchni we własnym domu. Dzięki wysokiej jakości składnikom i odpowiednim akcesoriom możesz przygotować makaron, który smakuje nawet lepiej niż ten kupiony w sklepie. A jak to zrobić? Wystarczą 3 podstawowe składniki: mąka, jajka, sól i gotowe.
Zielony makaron tagiatelle z grzybami, posypany startym, twardym serem leży na brązowym, ceramicznym talerzu.
Najważniejsze jest, aby dobrze i równomiernie wyrobić ciasto. Możesz użyć robota kuchennego lub wyrobić ciasto rękami. Podczas ręcznego wyrabiania lub formowania, pamiętaj o użyciu silikonowej stolnicy, która ma świetne właściwości. Przede wszystkim idealnie przylega do blatu, a dzięki matowej powierzchni na wierzchu, ciasto nie przykleja się do wałka i jest idealnie gładkie po rozwałkowaniu.

Makaron jak we Włoszech

Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czas uformować makaron. Użyj praski lub maszynki do makaronu GrandCHEF, aby przygotować świeże domowe spaghetti, tagliolini, fettuccine, lasagne i cienki makaron do zupy. Najpierw przy pomocy wałków przygotuj arkusze ciasta o wymaganej grubości, a następnie przepchnij arkusze przez wałki do krojenia i idealnie równy makaron jest gotowy.
Mężczyzna w jasnej, lnianej koszuli przygotowuje długi, cieniutki makaron w metalowej maszynce do makaronu. Obok maszynki leży oprószona mąką drewniana deska, dwa jajka i kulka ciasta.
Możesz cieszyć się świeżym makaronem lub dokładnie go wysuszyć. Stojak do suszenia makaronu DELÍCIA jest odpowiedni do suszenia makaronu o długości do 50 cm. Stojak ma 12 zdejmowanych ramion, które pozwalają łatwo odbierać makaron bezpośrednio z maszynki, wygodnie go przenosić, mocować do konstrukcji i suszyć.
Płaty świeżego makaronu do lasagne suszą się na białym stojaku z wieloma ramionami.

Formuj makaron jak profesjonalista

Jak sprawić, by jeden makaron był podobny do drugiego? Dla tych, którzy lubią pracować ręcznie, oferujemy wiele praktycznych akcesoriów, dzięki którym formowanie będzie jeszcze łatwiejsze:
Wielofunkcyjna krajarka DELÍCIA
Idealna krajarka do przygotowywania makaronu takiego jak fettucine, tagliatelle, pappardelle i lasagne, ale także makaronów nadziewanych, takich jak tortellini lub ravioli. Zestaw zawiera 9 prostych i 9 falowanych kółek, szerokość krojenia można łatwo regulować.
Prezentacja kółke krojących wielofunkcyjnej krajarki, pod spodem rodzaje makaronu, które można dzięki niej przygotować.
Poręczna tarka do makaronu
Tarka do makaronu jest świetnym pomocnikiem do łatwego przygotowywania gnocchi, haluszek i dodatków do zup. Posiada trzy wymienne sita z otworami o różnej wielkości oraz poręczną łopatkę, która ułatwia wyciskanie ciasta bezpośrednio do wrzącej wody. Tarka ma antypoślizgową powłokę i pewnie trzyma się na garnkach o średnicy 20-26 cm.
Prezentacja wielodunkcyjnej tarki do makaronu w kolorze biało-żóltym, obok dania z makaronu, które można dzieki niej przygotować: kluseczki w zupie, haluszki, gnocchi.
Formy i foremki do nadziewanego makaronu DELÍCIA

Czy wiesz, że...?

Ravioli to większy nadziewany makaron odpowiedni jako danie główne, podczas gdy małe ravioli świetnie nadają się na przykład do zup lub przystawek.
Forma na 10 kwadratowych ravioli w kolorze biało-żółtym leży na drewnianym stole otoczona przez różne składniki: jajka, szpinak, twardy ser, czosnek.
Użyj poręcznych form i foremek, aby przygotować domowe ravioli, raviolini, nadziewane kieszonki lub pierogi. Znajdziesz tu akcesoria do formowania kwadratowych i okrągłych nadziewanych makaronów. Z ich pomocą szybko oraz łatwo stworzysz równe i idealnie ukształtowane kawałki makaronu.
Oprószone mąką kwadratowe ravioli z nadzieniem leżą na drewnianej desce na drewnianym stole. Wokół różne składniki: liście szpinaku, jajka, twardy ser, czosnek.