Przepisy na nietradycyjne słodkości


Truskawkowe pszczele ule
Na 25-30 uli przygotuj:
- 120 g biszkoptów dla dzieci
- 150 g cukru pudru
- 90 g miękkiego masła
- 3 łyżki mleka
- 30 g liofilizowanych truskawek
- cukier puder do wysypania foremki
Nadzienie:
- 50 g miękkiego masła
- 120 g dżemu truskawkowego
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 25-30 herbatników do wykończenia
Sposób przygotowania:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ubij masło na krem, dodaj dżem truskawkowy, sok i skórkę z pomarańczy. Ubijaj przez kolejne 2 minuty, aby połączyć składniki, odstaw nadzienie na bok.
Zacznij formować ule. Umieść ciasto w oprószonej cukrem foremce, uformuj wgłębienie za pomocą elementu do wydrążania, otwórz foremkę, wyjmij ul i odłóż na bok. Przełóż nadzienie do woreczka do zdobienia z okrągłą dyszą i wypełnij nim przygotowane ule, przykrywając każdy kawałek biszkoptem. Gotowe ule pozostaw na chwilę w lodówce do zastygnięcia.
NASZA WSKAZÓWKA: Zamiast biszkoptów, ule możesz przykryć również kruchymi ciasteczkami.

Piernikowe ule
Przepis na około 35 uli
Na ule:
- 230 g upieczonego piernika + do posypania
- 160 g cukru pudru
- 60 g masła
- 3 łyżki rumu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Wiśniowy ganache:
- 150 g białej czekolady
- 125 g dżemu z czarnych wiśni + do smarowania

Pistacjowe ule
Przepis na około 35 uli
Na ule:
- 270 g kruchych ciasteczek
- 100 g cukru pudru + do wyłożenia foremek
- 70 g miękkiego masła
- 50 g gotowej pasty pistacjowej
- 40 g pokruszonych pistacji
- 1 łyżka mleka
Do nadzienia:
- 75 g masła
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżki stołowe ajerkoniaku
- 1 łyżeczka pasty pistacjowej + do posmarowania uli
- pokruszone pistacje do posypania uli

Kokosowe ule
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g migdałów
Do kremu likierowego:
- 125 g masła
- 55 g cukru pudru
- 50 ml ajerkoniaku w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:

Ule z matchą i nadzieniem truskawkowym
Składniki:
25 szt.Na ciasto:
- 120 g biszkoptów dla dzieci
- 150 g cukru pudru
- 120 g miękkiego masła
- skórka pomarańczowa
- 1/3 łyżeczki mielonej wanilii
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka herbaty matcha w proszku
- cukier puder do wysypania foremki
- 50 g miękkiego masła
- 80 g dżemu truskawkowego
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- ok. 25 biszkoptów do wykończenia
Sposób przygotowania:
je na 10 minut do lodówki. Ubij masło na nadzienie na pianę, dodaj dżem truskawkowy z sokiem pomarańczowym i ubijaj przez kolejne 2 minuty, aby wszystko dokładnie się ze sobą połączyło. Odłóż gotowe nadzienie. Zacznij formować ule. Zamkniętą foremkę lekko wysyp cukrem pudrem, napełnij ją ciastem i uformuj wgłębienie elementem do wydrążania. Otwórz foremkę, wyjmij ul i odłóż do stojaka. Napełnij ule przy pomocy woreczka do zdobienia przygotowanym nadzieniem truskawkowym i przykryj każdą sztukę biszkoptem. Gotowe ule odstaw na krótko do lodówki, aby stężały.

Mostaccioli
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 200 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 100 g mleka lub wody
- 50 g oleju roślinnego
- 100 g obranych migdałów
- skórka z 1 pomarańczy
- 30 g gorzkiego kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 8 g proszku do pieczenia
- 500 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z orzechami pekan
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g zimnego masła
- 340 g mąki tortowej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 7 łyżek zimnej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
Do nadzienia:
- 3 jajka
- 60 g cukru trzcinowego
- 150 ml syropu klonowego
- 20 ml rumu
- 20 g skrobi
- 70 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 100 g drobno posiekanych orzechów pekan
- 100 g grubo posiekanych orzechów pekan
- 150 g połówek orzechów pekan
Sposób przygotowania:
przygotuj kruszonkę. Następnie dodaj zimną wodę, żółtko, wanilię i wyrób gładkie, lekko lepkie ciasto. Podziel je na dwie połowy, każdą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 60 minut. Pierwszą połowę ciasta rozwałkuj na lekko posypanej mąką stolnicy okrągły płat ciasta większy niż forma. Przełóż płat do formy, wygładź palcami i delikatnie dociśnij nadmiar ciasta. Kilka razy nakłuj spód widelcem i pozostaw do stężenia w lodówce na około 45 minut. W międzyczasie rozwałkuj drugi arkusz ciasta, za pomocą foremek wytnij kształty do dekoracji ciasta i je również pozostaw do stężenia w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 170 °C. Lekko ubij jajka, dodaj syrop klonowy, rum, skrobię, cukier trzcinowy, ostudzone roztopione masło i sól. Na koniec dodaj drobno i grubo posiekane orzechy pekan. Gotowe nadzienie przelej do formy ze schłodzonym ciastem, powierzchnię udekoruj wyciętymi kształtami, posyp całymi połówkami orzechów pekan i wstaw do piekarnika na 45 minut. Powierzchnia ciasta powinna ładnie się zarumienić, przed podaniem należy pozostawić je do ostudzenia.

Pleciona śnieżynka z ciasta drożdżowego
Będziesz potrzebować:
Na ciasto:
- 185 ml mleka
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 375 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 torebki suszonych drożdży
- szczypta soli
Do nadzienia:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Sposób przygotowania:
W mniejszym rondelku podgrzej mleko i dodaj cukier, aby się rozpuścił. Mleko nie może się zagotować, w odpowiednim momencie wyłącz podgrzewanie, dodaj masło, a gdy się rozpuści mielony kardamon.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, sól i suszone drożdże. Do mąki wlej schłodzoną mieszankę mleka i dodaj jajka. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż do miski z ogrzewaczem wysmarowanej olejem i pozostaw do wyrośnięcia, aż pokrywa wybrzuszy się (około 30 minut). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Rozwałkuj ciasto bez pęcherzyków powietrza na oprószonej mąką stolnicy, uformuj bochenek i podziel go na 4 równe części. Każdą z części rozwałkuj na okrąg, przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wytnij radełkiem okrąg. Stopniowo rozprowadź szpatułką nadzienie na pierwszych trzech płatach, ułóż jeden na drugim, a na koniec przykryj czwartym płatem bez nadzienia. Na środku okręgu ustaw szklankę, na początku rozkrój w cieście 4 promienie, następnie podziel je na połowy i jeszcze na kolejne połowy, aż pojawi się 16 takich samych promieni.
Zaplatanie: za każdym razem podnieś dwa sąsiednie promienie i skręć je do siebie, a końce połącz. Uplecioną śnieżynkę przykryj i pozostaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu posmaruj roztopionym masłem.

Tort lotusowy
Składniki:
Na ciasto:- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 65 ml oleju rzepakowego
- 450 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 160 ml mleka
- 4 jajka
- 100 g ciasteczek Lotus + do dekoracji
- 600 g serka śmietankowego
- 300 g kremu Lotus
- 60 ml bitej śmietany
Sposób przygotowania:
Krem do nadzienia i dekoracji przygotuj ubijając serek śmietankowy ze śmietaną i kremem Lotus. Pierwszy korpus posmaruj warstwą kremu, przykryj drugim korpusem, ponownie posmaruj i przykryj ostatnim, trzecim korpusem. Za pomocą szpatułki rozprowadź krem na obwodzie i na wierzchu. Resztę kremu przełóż do woreczka z dyszą zdobiącą i udekoruj wierzch tortu, na koniec dodaj ciasteczka Lotus. Tort odstaw do lodówki, aby stężał, a następnie podawaj.

Kakaowa rolada z orzechami pekan
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 1/2 łyżki holenderskiego kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g mascarpone
- 100 g bitej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 60 g orzechów pekan + do dekoracji
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 150 g dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
Ubij całe jajka z cukrem pudrem na puszystą i gęstą masę, w robocie kuchennym zajmie to kilka minut na najwyższych obrotach. Gdy jajka będą idealnie ubite, wmieszaj olej do ciasta. Używając szpatułki, ostrożnie dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wyrabiaj ciasto, aby nie przebić pęcherzyków powietrza i nie ugniataj go długo, aby pozostało puszyste. Rozgrzej piekarnik do 160°C i przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 41 × 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wylej ciasto na blachę i piecz w piekarniku przez około 15-20 minut. Odwróć upieczone ciasto na czystą ściereczkę do naczyń. Jeszcze gorące ciasto zawiń w ściereczkę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Teraz przygotuj nadzienie. Ubij bitą śmietanę z mascarpone na gładką masę, dodaj cukier puder, cynamon, kardamon i drobno zmielone orzechy pekan. Ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Rozwiń schłodzoną roladę, posmaruj dżemem porzeczkowym i większością przygotowanego nadzienia. Ponownie zawiń roladę i dobrze zaciśnij. Umieść pozostałe nadzienie w woreczku do zdobienia i udekoruj. Na koniec posyp roladę orzechami pekan i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.








