Placuszki dyniowe z powidłami

Składniki:
- 360 g kwaśnej maślanki
- 190 g mąki tortowej
- 90 g cukru trzcinowego
- 80 g puree z dyni
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy.
W innej misce wymieszaj maślankę, puree z dyni, jajka i olej. Krótko wymieszaj suche i mokre składniki uważając, aby nie przemieszać. Wlej ciasto na natłuszczoną patelnię z 4 wgłębieniami i smaż na złoty kolor z obu stron.
Podawaj na ciepło z powidłami i sosem karmelowym. Udekoruj ulubionymi orzechami.
W innej misce wymieszaj maślankę, puree z dyni, jajka i olej. Krótko wymieszaj suche i mokre składniki uważając, aby nie przemieszać. Wlej ciasto na natłuszczoną patelnię z 4 wgłębieniami i smaż na złoty kolor z obu stron.
Podawaj na ciepło z powidłami i sosem karmelowym. Udekoruj ulubionymi orzechami.
Co Ci się przyda?
0












