Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPlacuszki dyniowe z powidłami

Placuszki dyniowe z powidłami

Widok z góry na przyrumienione placuszki leżące na dużym, jasnym ceramicznym talerzu. Placuszki są polane syropem i posypane orzechami. Po obu stronach talerza stoją małe białe miseczki: z przyprawą i z powidłami. U góry widać fragment patelni z 4 wgłębieniami, na której leżą usmażone placuszki.

Składniki:

  • 360 g kwaśnej maślanki
  • 190 g mąki tortowej
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 80 g puree z dyni
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy.

W innej misce wymieszaj maślankę, puree z dyni, jajka i olej. Krótko wymieszaj suche i mokre składniki uważając, aby nie przemieszać. Wlej ciasto na natłuszczoną patelnię z 4 wgłębieniami i smaż na złoty kolor z obu stron.

Podawaj na ciepło z powidłami i sosem karmelowym. Udekoruj ulubionymi orzechami.

Co Ci się przyda?