Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPlacki buraczane z serem

Placki buraczane z serem

Trzy warzywe placki w czerwonym kolorze leżą na błyszczącym, białym talerzu z niskimi brzegami. Na talerzu stoi też biała miseczka z jasnym dipem z przyprawami. Na lewo od talerza leży burak, a trochę niżej zielone części tarki z ostrzami ze stali nierdzewnej.

Składniki:

  • 200 g świeżych buraków
  • 120 g cukinii
  • 60 g marchwi
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g sera halloumi
  • 100 g sera ementaler
  • 50 g cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 70 g panierki panko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zetrzyj na grubej tarce warzywa z wyjątkiem cebuli i usuń z nich wodę przez odciśnięcie. Na niewielkiej ilości oleju krótko podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj warzywa i smaż przez około 5 minut. Dodaj oba starte sery, puree z ciecierzycy, wszystko wymieszaj i krótko podsmaż. Masę przełóż do miski, wymieszaj z panierką panko i posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Uformowane z masy placki smaż na oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionym dipem.

Zainspiruj się: