Najlepsze przepisy na tradycyjne słodycze


Miękkie bożonarodzeniowe pierniczki
Przygotuj:
- 600 g mąki tortowej
- 150 g cukru pudru
- 200 g ciepłego miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 120 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny. Rozgrzej piekarnik do 160˚C. Rozwałkuj ciasto i wytnij swoje ulubione kształty. Piecz na papierze do pieczenia na złoty kolor przez około 12 minut.
Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Śnieżne mini bezy
Przygotuj:
- 4 białka jaj
- 120 g cukru pudru
- 120 g cukru kryształ
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (około 15 g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ubij białka na półsztywno i stopniowo dodawaj wymieszane cukry, skrobię i sok z cytryny. Ubijaj przez 10 minut, aż powstanie sztywny puch. Umieść pianę w woreczku do zdobienia z dyszą. Umieść szablon na blasze do pieczenia, a na nim papier do pieczenia. Równomiernie rozłóż bezę. Umieścić blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 150°C i zmniejsz temperaturę do 120°C. Susz przez 1,5 godziny. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Gdy beza będzie gotowa, pozostaw ją w piekarniku na kolejne 30 minut.
NASZA WSKAZÓWKA: Piękne, równe bezy można uzyskać za pomocą Zestawu do przygotowywania krokietów, który ma dyszę o idealnym rozmiarze i kształcie.

Kawowe ziarenka w czekoladzie z nadzieniem
Składniki na ciasto na około 40 ziarenek:
- 250 g pełnego mleka w proszku
- 250 g wiórków kokosowych
- 200 g cukru pudru
- 6 białek jaj
Przygotowanie:
Nadzienie kawowe:
- 100 g masła
- 20 g cukru pudru
- 10 g kakao w proszku
- 5 g zmielonych ziaren kawy
- łyżeczka rumu
Przygotowanie:
Lukier:
- 200 g czekolady do gotowania
- 30 g masła
- 2 łyżeczki wody
Przygotowanie:
Formowanie kawowych ziarenek:

Chałka bez zaplatania
Potrzebne będą:
- 500 g mąki tortowej
- 115 g cukru pudru
- 200 ml letniego mleka
- 25 g drożdży
- 100 g roztopionego tłuszczu do pieczenia
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- starta skórka z 1 cytryny
- posiekane migdały
- rodzynki namoczone w rumie
Jak przygotować chałkę bez zaplatania:
Do mleka dodaj szczyptę cukru, rozdrobnione drożdże i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby powstał zaczyn. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny, dodaj rozpuszczony tłuszcz, jajko oraz zaczyn i wyrób na elastyczne gładkie ciasto. Do ciasta dodaj siekane migdały i rodzynki namoczone w rumie. Natłuszczoną formę ceramiczną napełnij ciastem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chałkę piecz ok. 45 minut w temperaturze 160°C, po upieczeniu od razu wyjmij ją z formy i pozostaw do wystudzenia.
Wskazówka: Jeśli chałki nie można wyjąć po upieczeniu, formę z zawartością odwróć do góry dnem i przykryj wilgotną ściereczką. Po ok. 10 minutach zdejmij formę z chałki.

Kruche kakaowe ciastka z kremem karmelowym
Na ciasteczka:
- 375 g mąki tortowej
- 45 g kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ubij masło z cukrem na pianę. Stopniowo dodawaj jajka i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj je do masy z masła i jajek. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a następnie rozwałkuj i wytnij kształty. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180˚C.
Krem:
- 1 puszka masy kajmakowej

Czekoladowe magdalenki
Składniki:
Na jedną foremkę potrzebne są:
- 2 jajka
- 80 g cukru pudru
- 110 g roztopionego masła
- 100 g mąki tortowej
- 15 ml mleka
- 15 ml soku pomarańczowego
- skórka pomarańczowa
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 20 g holenderskiego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki tortowej
- ½ łyżeczki kakao w proszku
- 1 łyżeczka masła
- 80 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę w robocie kuchennym lub przy pomocy miksera, pod koniec obniż obroty do minimum i pomału wmieszaj sok i skórkę z pomarańczy, mleko i ekstrakt waniliowy. Do drugiej miski przesiej mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia, następnie stopniowo wmieszaj sypką mieszankę do przygotowanej wcześniej masy. Dodaj
rozpuszczone masło i wmieszaj je ostrożnie przy pomocy szpatułki.
Owiń miskę folią i odłóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i natłuść masłem formę na magdalenki. W misce zmieszaj mąkę i kakao, delikatnie oprósz nimi natłuszczoną formę, następnie włóż formę do lodówki na 10 minut.
Do schłodzonej formy dozuj po półtorej łyżeczki ciasta, nie musisz wyrównywać masy. Piecz 10 minut,
magdalenki powinny być wypukłe. Aby przygotować polewę, rozpuść pokrojoną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i pojedynczo maczaj w niej magdalenki, na koniec posyp startą skórką z pomarańczy i odstaw do stężenia.
Kruche orzeszki

Składniki na jasne orzeszki
(około 100 całych orzeszków)- 165 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 70 g zmielonych orzechów
- 1 małe jajko
Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Natłuszczone foremki wypełnij ciastem mniej więcej do połowy i piecz w piekarniku w temperaturze 180˚C przez około 8 minut.
Krem karmelowy
Składniki:
- 150 g masła
- 120 g masy kajmakowej
Składniki na ciemne orzeszki:
(około 100 całych orzeszków)- 155 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 70 g zmielonych orzechów
- 10 g kakao
- 1 małe jajko
Jasny krem
Składniki:
- 150 g masła
- 120 g mleka skondensowanego
Ubijaj masło, aż stanie się białe. Powoli wmieszaj do niego mleko skondensowane. Za pomocą woreczka do zdobienia napełnij orzeszki kremem i sklej je ze sobą.

Sakrajda
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 220 g cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 jajka + 1 do smarowania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 60 g miękkiego masła + do skropienia
- 2 łyżki rumu + do skropienia
- 2 łyżki mleka
- 300 g powideł śliwkowych
- 100 g drobno + 40 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 50 g drobno posiekanych orzechów pekan








