Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyNajlepsze przepisy na tradycyjne słodycze

Najlepsze przepisy na tradycyjne słodycze

Kruche ciasteczka przekładane dżemem leżą na płaskiej blasze do pieczenia.
Przypomnij sobie smak dzieciństwa z tradycyjnymi słodkościami, które są częścią świąt Bożego Narodzenia tak samo jak choinka czy kolędy. Wypróbuj nasze ulubione przepisy i spraw, by świąteczne pieczenie stało się relaksujące dzięki naszym pomocnikom.
Ciasto piernikowe rozwałkowane na silikonowej stolnicy w pomarańczowym kolorze. Obok leżą plastikowe wykrawacze w świątecznych kształtach gwiazdy betlejemskiej, sań, anioła, prosiaczka i śnieżynki.

Miękkie bożonarodzeniowe pierniczki

Przygotuj:

  • 600 g mąki tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g ciepłego miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny. Rozgrzej piekarnik do 160˚C. Rozwałkuj ciasto i wytnij swoje ulubione kształty. Piecz na papierze do pieczenia na złoty kolor przez około 12 minut.

Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Blacha wyłożona papierem do pieczenia, na którym leży kilkadziesiąt małych, jasnych bez. W prawym górnym rogu widać fragment szablonu z narysowanymi kółkami.

Śnieżne mini bezy

Przygotuj:

  • 4 białka jaj
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g cukru kryształ
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (około 15 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ubij białka na półsztywno i stopniowo dodawaj wymieszane cukry, skrobię i sok z cytryny. Ubijaj przez 10 minut, aż powstanie sztywny puch. Umieść pianę w woreczku do zdobienia z dyszą. Umieść szablon na blasze do pieczenia, a na nim papier do pieczenia. Równomiernie rozłóż bezę. Umieścić blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 150°C i zmniejsz temperaturę do 120°C. Susz przez 1,5 godziny. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Gdy beza będzie gotowa, pozostaw ją w piekarniku na kolejne 30 minut.

NASZA WSKAZÓWKA: Piękne, równe bezy można uzyskać za pomocą Zestawu do przygotowywania krokietów, który ma dyszę o idealnym rozmiarze i kształcie.

Polane czekoladą ciasteczka w kształcie kawowych ziarenek

Kawowe ziarenka w czekoladzie z nadzieniem

Składniki na ciasto na około 40 ziarenek:

  • 250 g pełnego mleka w proszku
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 200 g cukru pudru
  • 6 białek jaj

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce, dokładnie wymieszaj i przygotuj ciasto.


Nadzienie kawowe:

  • 100 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g kakao w proszku
  • 5 g zmielonych ziaren kawy
  • łyżeczka rumu

Przygotowanie:

Ubij masło z cukrem, kakao, kawą i rumem, aż będzie gęste i kremowe.

Lukier:

  • 200 g czekolady do gotowania
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki wody

Przygotowanie:

Do kąpieli wodnej wlej 2 łyżeczki wody, dodaj połamaną czekoladę i masło.

Formowanie kawowych ziarenek:

Przygotuj owalny placuszek z ciasta w mokrej dłoni i nałóż trochę kawowego nadzienia na środek. Zawiń placuszek i wciśnij go do silikonowej formy nałożonej na plastikową podstawę. Wyjmij foremkę z ciastem i lekko naciskając na elastyczne dno formy, wyjmij kawowe ziarenko. Zanurz uformowane ziarenka kawy w rozpuszczonej polewie czekoladowej.
Puszysta chałka z rodzynkami posypana cukrem pudrem


Chałka bez zaplatania

Potrzebne będą:

  • 500 g mąki tortowej
  • 115 g cukru pudru
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 100 g roztopionego tłuszczu do pieczenia
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • starta skórka z 1 cytryny
  • posiekane migdały
  • rodzynki namoczone w rumie

Jak przygotować chałkę bez zaplatania:

Do mleka dodaj szczyptę cukru, rozdrobnione drożdże i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby powstał zaczyn. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny, dodaj rozpuszczony tłuszcz, jajko oraz zaczyn i wyrób na elastyczne gładkie ciasto. Do ciasta dodaj siekane migdały i rodzynki namoczone w rumie. Natłuszczoną formę ceramiczną napełnij ciastem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chałkę piecz ok. 45 minut w temperaturze 160°C, po upieczeniu od razu wyjmij ją z formy i pozostaw do wystudzenia.

Wskazówka: Jeśli chałki nie można wyjąć po upieczeniu, formę z zawartością odwróć do góry dnem i przykryj wilgotną ściereczką. Po ok. 10 minutach zdejmij formę z chałki.

Kruche ciastka przełożone karmelowym nadzieniem leżą na białej, porcelanowej paterze.

Kruche kakaowe ciastka z kremem karmelowym

 

Na ciasteczka:

  • 375 g mąki tortowej
  • 45 g kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ubij masło z cukrem na pianę. Stopniowo dodawaj jajka i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj je do masy z masła i jajek. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a następnie rozwałkuj i wytnij kształty. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180˚C.

Krem:

  • 1 puszka masy kajmakowej
Rozsmaruj masę kajmakową na ostygłych ciasteczkach i sklejaj je ze sobą.
Zdjęcie przedstawia czekoladowe ciasteczka magdalenki do połowy zamoczone w polewie czekoladowej i posypane startą skórką z pomarańczy. Ciasteczka leżą na białym talerzyku z podwyższoną krawędzią.

Czekoladowe magdalenki

Składniki:

Na jedną foremkę potrzebne są:

  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 110 g roztopionego masła
  • 100 g mąki tortowej
  • 15 ml mleka
  • 15 ml soku pomarańczowego
  • skórka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 g holenderskiego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Do natłuszczenia formy:
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • ½ łyżeczki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka masła
Na polewę:
  • 80 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę w robocie kuchennym lub przy pomocy miksera, pod koniec obniż obroty do minimum i pomału wmieszaj sok i skórkę z pomarańczy, mleko i ekstrakt waniliowy. Do drugiej miski przesiej mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia, następnie stopniowo wmieszaj sypką mieszankę do przygotowanej wcześniej masy. Dodaj
rozpuszczone masło i wmieszaj je ostrożnie przy pomocy szpatułki.

Owiń miskę folią i odłóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i natłuść masłem formę na magdalenki. W misce zmieszaj mąkę i kakao, delikatnie oprósz nimi natłuszczoną formę, następnie włóż formę do lodówki na 10 minut.

Do schłodzonej formy dozuj po półtorej łyżeczki ciasta, nie musisz wyrównywać masy. Piecz 10 minut,
magdalenki powinny być wypukłe. Aby przygotować polewę, rozpuść pokrojoną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i pojedynczo maczaj w niej magdalenki, na koniec posyp startą skórką z pomarańczy i odstaw do stężenia.

Kruche orzeszki

Kruche ciasteczka orzeszki przełożone jasnym kremem

Składniki na jasne orzeszki

(około 100 całych orzeszków)
  • 165 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 70 g zmielonych orzechów
  • 1 małe jajko

Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Natłuszczone foremki wypełnij ciastem mniej więcej do połowy i piecz w piekarniku w temperaturze 180˚C przez około 8 minut.

Krem karmelowy
Składniki:

  • 150 g masła
  • 120 g masy kajmakowej
Ubijaj masło, aż stanie się białe. Powoli wmieszaj do niego masę kajmakową. Za pomocą woreczka do zdobienia napełnij orzeszki kremem i sklej je ze sobą.

    Składniki na ciemne orzeszki:

    (około 100 całych orzeszków)
    • 155 g mąki tortowej
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g masła
    • 70 g zmielonych orzechów
    • 10 g kakao
    • 1 małe jajko
    Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Natłuszczone foremki wypełnij ciastem mniej więcej do połowy i piecz w piekarniku w temperaturze 180˚C przez około 8 minut.

    Jasny krem
    Składniki:

    • 150 g masła
    • 120 g mleka skondensowanego

    Ubijaj masło, aż stanie się białe. Powoli wmieszaj do niego mleko skondensowane. Za pomocą woreczka do zdobienia napełnij orzeszki kremem i sklej je ze sobą.

      Zawijane ciasto z ciemnym nadzieniem posypane orzechami i cukrem pudrem leży na prostokątnej płycie do serwowania z łupka.

      Sakrajda

      Składniki:

      • 300 g mąki tortowej
      • 220 g cukru pudru
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżka syropu klonowego
      • 2 jajka + 1 do smarowania
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 60 g miękkiego masła + do skropienia
      • 2 łyżki rumu + do skropienia
      • 2 łyżki mleka
      • 300 g powideł śliwkowych
      • 100 g drobno + 40 g grubo posiekanych orzechów włoskich
      • 50 g drobno posiekanych orzechów pekan

       

       

       

        Sposób przygotowania:

        Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika do miski. Dodaj cukier, miód, syrop klonowy, dwa roztrzepane jajka, miękkie masło i rum. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je 1-2 łyżkami mleka. Wyrób gładkie, nieklejące się ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na noc. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 mm. Posmaruj arkusz ciasta dżemem, posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz pekan i zwiń długi bok w rulon. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, miejscem łączenia skierowanym do dołu. Posmaruj roladę roztrzepanym jajkiem i posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Po upieczeniu skrop strudel roztopionym masłem i odrobiną rumu. Podawaj posypany cukrem.