Muffiny dyniowo-gruszkowe

Składniki na 12 muffinów:
- 140 g puree z dyni
- 1 duża starta gruszka
- 200 g cukru trzcinowego
- 180 g mąki tortowej
- 120 ml oleju
- 60 ml maślanki lub kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy do smaku
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok.
W innej misce wymieszaj olej, maślankę lub kefir, jajka, ekstrakt waniliowy i cukier trzcinowy. Dodaj puree z dyni i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj krótko razem suche i mokre składniki, tylko do połączenia, aby nie przemieszać.
Rozłóż ciasto do formy na muffiny i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
W innej misce wymieszaj olej, maślankę lub kefir, jajka, ekstrakt waniliowy i cukier trzcinowy. Dodaj puree z dyni i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj krótko razem suche i mokre składniki, tylko do połączenia, aby nie przemieszać.
Rozłóż ciasto do formy na muffiny i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj się do pieczenia muffinów:
0












