Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyMuffiny dyniowo-gruszkowe

Muffiny dyniowo-gruszkowe

Na pniu drzewa leży silikonowa forma na 12 muffinów, która posiada metalowy brzeg. W formie znajduje się 9 dyniowo-gruszkowych muffinów, pozostałe trzy leżą w papierowych papilotkach poza formą. Wokół leżą pożółkłe liście, gruszki oraz dynie.

Składniki na 12 muffinów:

  • 140 g puree z dyni
  • 1 duża starta gruszka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 180 g mąki tortowej
  • 120 ml oleju
  • 60 ml maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy do smaku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok.

W innej misce wymieszaj olej, maślankę lub kefir, jajka, ekstrakt waniliowy i cukier trzcinowy. Dodaj puree z dyni i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj krótko razem suche i mokre składniki, tylko do połączenia, aby nie przemieszać.

Rozłóż ciasto do formy na muffiny i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Przygotuj się do pieczenia muffinów: