Obraz na pasku powiadomień

Mostaccioli

Widok z góry na włoskie korzenne ciasteczka Mostaccioli leżące na matalowej kratce. Ciasteczka mają kształt rombów i niektóre z nich są polane czekoladą.

Składniki:

  • 500 g zwykłej mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 100 g mleka lub wody
  • 50 g oleju roślinnego
  • 100 g obranych migdałów
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 500 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, posiekane migdały, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Stopniowo dodawaj miód, olej i mleko. Mieszaj, aż powstanie gładkie, nieklejące się ciasto. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni na grubość około 1 cm i użyj wykrawacza w kształcie diamentu do wycinania ciastek. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 12-15 minut. Ciastka powinny być upieczone, ale miękkie w środku. Aby przygotować polewę czekoladową, rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurz ostudzone herbatniki w roztopionej czekoladzie i pozostaw do zastygnięcia na kratce.

Zainspiruj się: