Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyMięsne klopsiki z dyniowym orzo

Mięsne klopsiki z dyniowym orzo

Widok z góry na kwadratową patelnię z czarną, chropowatą powłoką nieprzywierającą, o którą oparta jest kwadratowa pokrywka ze szkła i stali nierdzewnej. Patelnia ma dwa uchwyty ze stali nierdzewnej. W patelni znajduje się makaron orzo z dyniowym puree, mięsnymi klopsikami, posypany serem i listkami szałwii.

Składniki na około 28 sztuk


Na klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 150 g bułki tartej
  • 30 g startego parmezanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonych przypraw prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia
Na dyniowe orzo:
  • 200 g makaronu orzo
  • 150 g puree z dyni
  • 20 g masła
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 50 g startego parmezanu + do posypania
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • drobno posiekana szałwia do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki na klopsiki umieść w misce i wyrób na gładką masę. Uformuj małe kulki.

Usmaż je na oleju ze wszystkich stron, a następnie umieść patelnię w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez 20 minut.

W międzyczasie przygotuj patelnię z olejem, podsmaż cebulę, dodaj orzo i smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dolej bulion, dodaj puree, dopraw przyprawami i gotuj przez około 15 minut, aż bulion zostanie wchłonięty przez makaron.

Do ugotowanego orzo dodaj masło, wsyp parmezan i wszystko razem wymieszaj. Podaj z klopsikami i posyp startym parmezanem. Orzo zgęstnieje w ciągu 15 minut od podania.

Przydadzą się: