Mięsne klopsiki z dyniowym orzo

Składniki na około 28 sztuk
Na klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 150 g bułki tartej
- 30 g startego parmezanu
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonych przypraw prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- olej do podsmażenia
- 200 g makaronu orzo
- 150 g puree z dyni
- 20 g masła
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 drobno posiekana cebula
- 50 g startego parmezanu + do posypania
- gałka muszkatołowa do smaku
- drobno posiekana szałwia do smaku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na klopsiki umieść w misce i wyrób na gładką masę. Uformuj małe kulki.
Usmaż je na oleju ze wszystkich stron, a następnie umieść patelnię w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez 20 minut.
W międzyczasie przygotuj patelnię z olejem, podsmaż cebulę, dodaj orzo i smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dolej bulion, dodaj puree, dopraw przyprawami i gotuj przez około 15 minut, aż bulion zostanie wchłonięty przez makaron.
Do ugotowanego orzo dodaj masło, wsyp parmezan i wszystko razem wymieszaj. Podaj z klopsikami i posyp startym parmezanem. Orzo zgęstnieje w ciągu 15 minut od podania.
Przydadzą się:
0












